Макар и бедна в сравнение със Запада, оказва се, че България може да се похвали с немалко суперколи. Макар и не всички да са последните модели, данните на КАТ показват, че по улиците у нас се движат сравнително висок брой от най-скъпите марки автомобили.

Така например в регистрите на МВР фигурират цели 174 автомобила от марката Bentley. Брой, който впечатлява. За съжаление подробни данни по модели няма, а автомобилите са разделени единствено по възраст. Най-много от притежаваните от българи луксозни суперколи Bentley са в категорията между 11 и 15 години - 83 броя.

Трудно е да повярваме, че и автомобилите с емблемата на Lamborghini са толкова много - цели 61. Тук отново водят тези на възраст между 11 и 15 години - общо 37.

Малко повече - със 7, са расовите спортисти Ferrari. Тук най-много са тези, които са излезли от завода преди между 6 и 10 години - 30 броя.

Доста повече са автомобилите с марка Porsche. Това може да бъде обяснено с факта, че немската марка продава и SUV-модел, който е доста по-подходящ за нашите пътища от Lamborghini, например. Общият брой на автомобилите от Щутгарт са 2851, като 1183 от тях са на възраст между 11 и 15 години.

Луксозните Rolls-Royce също имат фенове в България. 48 автомобила от марката кръстосват страната. Или пък не, ако са собственост на колекционери, които ги пазят като очите си. Може да се предполага, че това не е далеч от истината, тъй като 19 от тях са на възраст над 20 години.

Английският спортист Aston Martin също има присъствие - 23 автомобила.

Разбира се, не можем да пропуснем електромобилите Tesla - 51 от тях са регистрирани у нас до края на април 2017 г.

Ето колко вече са автомобилите Tesla в България

Ето колко вече са автомобилите Tesla в България

Броят им расте през първото тримесечие на годината

Интересно е, че нито един автомобил с марката Bugatti не се води на отчет от родната пътна полиция. Бизнесменът Румен Гайтански притежаваше Veyron, а преди година столичен всекидневник съобщи, че неизвестен нашенец е поръчал от новия модел Chiron - с впечатляващите 1500 к.с. и 2.7 милиона долара цена.

Любопитна е и цифрата на американските автомобили. Така в регистрите на КАТ се водят 33 Oldsmobile. Марката не съществува от 2004 г.

322 пък са колите Pontiac, също излезли от бизнес. 273 от тях са на над 20 години. Впечатляващ е броят на тези от марката Dodge - 1132. Има и немалко Кадилаци - 328.

Макар и не особено подходящи за европейските градове, 203 "Хамъра" са намерили пътя към България.