Една истинска автомобилна легенда остава в историята. Lamborghini обяви официално, че спира производството на Aventador и така сложи край на 11-годишната история на модела, съобщава autocar. LP 780-4 Ultimae е  последният сериен автомобил на марката с конвенционален V12 двигател.

Последният модел е и най-мощният, като 6,5-литровият агрегат изпраща към двете оси 780 к.с. (откъдето идва и името) - с 10 к.с. повече в сравнение с предишния топ Aventador - Lamborghini Aventador SVJ.

Снимка 374845

Източник: Lamborghini

Любопитни факти

За 11 години са произведени 11 465 суперавтомобила, доставени по целия свят. Моделът премина през осем модификации и над 10 лимитирани серии. 85 процента от клиентите са поръчали персонализирани автомобили. Последният екземпляр е роудстър в светлосин цвят, специално разработен от студиото за персонализация Ad Personam. Той е за клиент от Швейцария.

Lamborghini ще има официално представителство за България

Lamborghini ще има официално представителство за България

Автомобилният дилър "БМ Кар" ще отговаря за продажбите на суперлукозната марка

Заместителят

До края на 2022 година се очаква появата на Plug-in хибридният заместител на Lamborghini Aventador. Този автомобил ще служи като мост към изцяло електрическите модели на Lamborghini в бъдеще. А това електрифицирано бъдеще включва Hurаcan и Lamborghini Urus, които вървят по същия път и ще бъдат изцяло електрически.

Снимка 374840

Източник: Lamborghini

Стратегията за електрификация на компанията включва три фази за следващите 10 години. Началната стъпка е пускането на пазара от догодина на plug-in хибрида, наследник на легендарния Aventador.

 Най-голямата инвестиция на Lamborghini: Компанията налива  €1,5 милиарда в производство на електромобили

Най-голямата инвестиция на Lamborghini: Компанията налива €1,5 милиарда в производство на електромобили

Преди това ще има "хибриден преход"