Автомобилната компания Tesla Motors ще представи прототип на електрически пикап не по-късно от края на 2019 година. Това написа в Twitter шефът на американската марка Илън Мъск. 

По-рано предприемачът обясни, че новият модел ще бъде голям пикап с двойна кабина и място за шестима души. Автономният пробег на електрическия автомобил без дозареждане на батериите ще бъде от 650 до 800 километра. Що се отнася до дизайна, според шефа на Tesla това ще бъде футуристичен автомобил от вселената на филма Blade Runner. 

Още в базовото си изпълнение пикапът ще има два електрически двигателя с "луд въртящ момент" и задвижване на четирите колела. Освен това базовият автомобил ще получи адаптивно пневматично окачване, което автоматично ще избира оптимални настройки в зависимост от конкретното натоварване. 

И накрая, пикапът ще бъде на разположение със собствена полуавтономна система за управление Autopilot, функция за напълно автоматично паркиране, както и система за кръгово наблюдение. 

Според предварителните данни товарната версия на пикапаTesla ще се появи след компактния кросоувър Model Y, който американската марка планира да пусне в серийно производство през 2020 година. В основата на кросоувъра ще лежи леко модифицирано шаси на електрическия автомобил Model 3. 

По този начин автомобилният производител ще сведе до минимум разходите за разработване на нов модел. В същото време, за разлика от донора на платформата, кросоувърът ще има салон с три реда седалки - прилагането на такава схема ще бъде възможно чрез използване на по-високо шаси.