Очаква се съвсем скоро американският автомобил производител Tesla да представи модел пикап, чиято начална цена няма да бъде повече от 50 000 долара. Колата ще бъде по-добра от най-продавания модел на Ford - пикапът F-150, твърди главният изпълнителен директор на компанията Илън Мъск.

"Няма как автомобилът да не бъде достъпен", заявява Мъск по време на интервю за рубриката на Tesla - Ride the Lightening, цитирано от CNN.

Тази цена ще подбие пикапите, които производителят Rivian планира да предложи от следващата година. Стартиращата стойност за тях трябва да е под 70 000 долара. Ford инвестира 500 милиона долара в конкурента на Tesla. Amazon също се присъедини, като вложи с 700 милиона долара.

От производителя на пикапи твърдят, че техният модел е предназначен за офроуд маршрути, с което Мъск не може да се похвали. Той обаче казва, че автомобилът на Tesla ще се отличава на пътя.

"Продуктът ни ще е по-добър пикап от F-150 по отношение на функционалността му като такъв и ще бъде по-добър спортен автомобил от стандартния 911. Това е, към което се стремим", заявява Мъск.

Според негов пост в Twitter пикапът камион ще има задвижване на всички колела и "луд въртящ момент" от два електрически мотора.

Мъск обаче не споменава с коя версия на F-150 сравнява Tesla. Вариантите на модела F-150 не са малко. Те започват с цени от 30 000 долара и надхвърлят 70 000 долара за луксозни просторни камиони с мощни двигатели. А от Ford възнамеряват да разширят серията, като пуснат свой изцяло електрически вариант на F-150.

Tesla намали цените на автомобилите си Model S и Model X

Tesla намали цените на автомобилите си Model S и Model X

Новите цени са с 3000 и 2000 долара по-ниски

Дори с цена под 50 000 долара, пикапът на Tesla ще струва повече от средното за пикап, което е било 37 000 долара в Америка през миналата година.

Дизайнът на колата на Tesla може да не e удобен за мнозина.

"Той няма да изглежда като стандартен пикап, а ще бъде като от фантастика и няма да е за всеки. Ако някой иска пикап, който изглежда като тези, от последните 20, 30 или 40 години, това не е за него", казва Илън Мъск, като добавя, че автомобилът ще бъде представен тази година.