Автомобилните производители са продали над 500 хил. изцяло електрически автомобила в Европа през 2020 г., сочат данни на Schmidt Automotive Research, цитирани от The Guardian. В същото време продажбите на електромобили и плъгин хибриди във Великобритания и 17-те най-големи европейски пазар надхвърлят 1 млн.

Продажбите на електромобили растат на фона на затягането на правилата за вредните емисии и увеличения потребителски интерес, което накара производителите да вложат милиарди в разработка на нови модели. Все повече държави обявиха планове за забрана на продажбите на автомобили с двигатели с вътрешно горене — на Острова това ще се случи през 2030 г., а Франция, Норвегия, Германия и други също обявиха краен срок.

Пред автомобилната индустрия обаче все още има много пречки. Общите продажби на автомобили в Европа до края на октомври достигат 13,3 млн. и се очаква до 2024 г. бензиновите и дизеловите автомобили все още да носят по-голяма печалба на производителите. Прогнозите са и че тогава електромобилите ще се изравнят като цена с конвенционалните автомобили. Но компаниите ще трябва да продават повече електромобили — иначе са изправени пред огромни глоби.

Каква е ситуацията в България?

По данните на "Пътна полиция" към 1 декември у нас са регистрирани 1 876 електромобила — все още минимален брой спрямо общо 2,85 млн. автомобила. Около 10 хил. са хибридите.

Традиционно, заради ниските нива на заплащане, делът на новите автомобили в България така или иначе е нисък - около 30 хил. нови коли се купуват в България годишно. В някои държави в Европа, както и в САЩ, има субсидии при покупката на "зелен" автомобил, но у нас подобни стимули засега няма.

По-рано днес Асоциацията на автомобилните производители в България предложи подобна схема да бъде въведена и у нас. Според нея, потребителите, които купят нов електромобил, ще получават 10 хил. лв. бонус. За хибрид той ще е 7,5 хил. лв., а при покупка на нов автомобил с двигател с вътрешно горене, който покрива екостандарта Евро 6D, бонусът ще е в размер на 5 хил. лв.

Засега обаче никой във властта не говори за подобно решение.