В Германия – земята на аутобана, в която скоростта се счита за национално право – най-продаваният спортен автомобил миналия месец не е бил местно произведеният Porsche 911. А американският Ford Mustang, предаде CNNMoney.

Mustang, изработван в град Флат Рок, щата Мичиган, все още е новост в Европа, където бе пуснат за първи път миналото лято.

При последния редизайн на марката за моделна година 2015 директорите на американската корпорация решиха, че искат да я превърнат в глобален продукт.

Преди това Mustang се продаваше основно в САЩ. Благодарение на популярността на американските телевизионни предавания и филми обаче колата е известна и в други държави. Просто преди време европейските потребители нямаха възможност лесно да си купят подобен автомобил.

Mustang е относително скъп в Германия в сравнение със САЩ. Там цените за четирицилиндров турбо модел започват от около 38 000 евро или приблизително 43 000 долара, докато същият модел в САЩ се продава на цена от по-малко от 26 000 долара.

Въпреки по-високата цена, до момента GT е най-популярната версия на колата в Германия, сочи Ford.

Mustang има голямо ценово предимство пред иначе най-продавания спортен автомобил в Германия – Porsche 911, чиято цена започва от 96 000 евро или близо 110 000 долара в Германия за базов модел.

„Все още е с доста добра цена спрямо конкуренцията”, заяви говорителят на Ford Крейг фон Есен по отношение на Mustang.

През миналия месец Ford е продала 780 Mustang-а в Германия в сравнение със 752 продадени коли Porsche 911. А в САЩ най-прекият конкурент на Mustang е Chevrolet Camaro.