Най-новият електромобил на южнокорейската компания Kia е миниатюрният модел Ray. В най-малката си конфигурация моделът има място само за един човек и е повече от достъпен, пише Bloomberg. Колата ще се продава на базова цена от 20 000 долара, като това е най-евтиният лек автомобил на южнокорейската марка, който е захранван изцяло с батерии.

Ray е последното предложение, което излиза на пазара в разгара на неспиращата ценова война, при която стартиращите компаниите се състезават да предлагат евтини по-евтини варианти на своите модели.

Снимка 634749

Източник: KIA

Над 6000 души вече са направили предварителна резервация с депозит през последните 20 работни дни, откакто марката, която е част от групата на Hyundai, обяви, че ще пусне модела.

Колко струва?

Едноместната версия може да бъде закупена за около 20 000 долара като за жителите на Сеул тя е още по-евтина - 16 000 долара. Причината - предлаганите от града субсидии за електромобили.

Цената на четириместния модел е малко по-висока - 22 000 долара.

Батерията на превозното средство предлага около 200 километра пробег с едно зареждане, като основната целева група са жителите на градовете с изградена зарядна инфраструктура. Пълното зареждане на батерията отнема около 40 минути.