Следващото поколение Opel/Vauxhall Corsa ще се произвежда изключително и само в завода в Сарагоса, Испания от 2019 г., обяви главният изпълнителен директор на Opel Михаел Лошелер

Освен това електрическият вариант на бестселъра на марката в малкия автомобилен клас също ще започне да слиза от производствената линия в Сарагоса от 2020 година. По този начин испанският завод ще се превърне в първата производствена мощност в състава на Groupe PSA, която ще произвежда изцяло електрически модел на Opel/Vauxhall в Европа. 

"Това е важна стъпка напред за завода в Сарагоса и отбелязва началото на нова ера", сподели главният изпълнителен директор на Opel Михаел Лошелер, цитиран от Ауто Моtor und Sport.

Opel заплашва да изнесе производството на Corsa от Испания

Opel заплашва да изнесе производството на Corsa от Испания

Заводът в Сарагоса не бил конкурентен с другите

Основна предпоставка за бъдещите инвестиции в тази производствена мощност е социалното рамково споразумение, сключено със синдикатите в края на януари. То позволява на завода да увеличи значително своята конкурентоспособност, което на свой ред дава възможност за по-нататъшни капиталовложения в производството.

Corsa ще бъде един от четирите електрифицирани модела в продуктовата гама на Opel/Vauxhall до 2020 г. Съгласно стратегическия план за развитие на компанията PACE! до 2024 г. всички европейски модели леки автомобили на Opel/Vauxhall ще разполагат с електрифицирана версия. 

Производството на Opel Corsa в завода в Сарагоса започна през 1982 година и оттогава досега в него са произведени почти тринадесет милиона автомобила, от които повече от десет милиона екземпляра от бестселъра Corsa.

В момента Groupe PSA произвежда в испанския завод моделите Opel Mokka X, Opel Crossland X и Citroën C3 Aircross. С тази допълнителна инвестиция на Groupe PSA в Испания компанията потвърждава ангажимента си и укрепва водещата си позиция с общ обем на производството в размер на 876 672 автомобила през 2017 година.