Продажбите на автомобили в Китай се покачват с 6% през август спрямо година по-рано. Така най-големият автомобилен пазар продължава възстановяването си и през осмия месец. Но новините не са само добри: от началото на годината до днес спадът е над 15%, по данни на Китайската асоциация на автомобилните производители, цитирани от AP.

Продажбите на седани, минивани и SUV се покачват до 1,7 млн. за месец. Общите продажби, включително на камиони и автобуси, се покачват с 11,6% до 2,2 млн. От началото на годината автомобилните продажби намаляват с 15,4% до 11,3 млн.

Търсенето на нови автомобили намаляваше и преди Китай да затвори заводи и дилърства през февруари, за да се справи с пандемията. Потребителите и до днес се притесняват от забавящия се ръст на икономиката и търговската война със САЩ. Миналата година продажбите паднаха с 9,6%, втората поредна година на спад.

Това се отрази негативно на световните автомобилни производители, които гледат към Поднебесната империя с надежда да повишат продажбите си. Отрицателното въздействие намалява и потока на свежи средства към автомобилните компании в момент, в който те трябва да инвестират милиарди в електромобили и автономно шофиране.

През август продажбите на електрически и хибридни автомобили в Китай растат с 25,8% спрямо година по-рано до 109 хил. От началото на годината те спадат с 26,4% до 596 хил.