Rolls-Royce ще спре да продава автомобили с двигател с вътрешно горене в края на настоящото десетилетие, заяви главният изпълнителен директор Торстен Мюлер-Отвос, цитиран от Bloomberg. Първият електрически седан от портфолиото на производителя на луксозни автомобили - Spectre - ще излезе на пазара в края на 2023 г.

Мюлер-Отвос посочва още, че до 2030 г. компанията ще електрифицира всичките си предложения. И описа новината като "най-важното решение в историята на марката откакто Чарлс Ролс и Хенри Ройс започват да произвеждат заедно автомобили на 4 май 1904 г."

Решението означава и край на V12 двигателите, превърнали се в запазена марка с огромната си мощ и изящното си съвършенство. Множество от най-култовите модели - от първите Phantom до последния Cullinan - използват популярни агрегат.

Автомобилите на Rolls-Royce са познати и със своята тишина. "Преминаваме на електричество - то перфектно отговаря на марката, тъй като е тихо и има толкова мощ колкото великите 12-цилиндрови двигатели", заяви главният изпълнителен директор.

Spectre ще бъде първият изцяло електрически производствен модел от Rolls-Royce, но компанията вече експериментира с технологията. През 2011 г. се появи електрическият прототип на Phantom, 102EX, а през 2016 г. и 103EX. Електрическият мотор е бил позната концепция и за основателите на марката. През 1900 г. Чарлс Ролс се качва на електромобил, носещ името Columbia, и го обявява за "идеален".

Но Ройс отбелязва, че електрическите автомобили няма да наберат популярност, докато не бъде развита и мрежата за зареждане. Някои твърдят, че това време все още не е дошло.

Детайлите за новия Spectre остават малко, все още не е ясна и цената. Според слухове, той може да използва моторите от BMW i7, но потвърждение от компанията няма.