Saic-GM вече има електромобил, който има потенциала да се превърне в "убиец на Tesla" в Китай, предаде Nikkei. Wuling Hong Guang Mini, който дебютира на пазара през юли миналата година, вече се представя изключително добре в дилърствата, изтъкват още от изданието.

Това не е силно изненадващо, като се има предвид, че цената на по-малко от триметровото возило с капацитет от четирима пътници е под 4,5 хил. долара (5 хил. долара, ако се закупи с климатик, който идва като опционално оборудване).

Нещо повече, ако потребителите направят първа вноска от почти половината сума, остатъкът се доплаща безлихвено, става ясно от офертите в дилърствата SAIC-GM-Wuling Atumobile.

Разбира се, при тази цена потребителите трябва да преживеят някои загуби като ниво на оборудването, пробег, а вероятно и изработка, но въпреки това за ежедневно шофиране те сякаш са склонни на това, като се има предвид, че Wuling Hong Guang Mini вече се превърна в един от най-продаваните електрически модели в страната.

Затова и за първите по-малко от шест месеца на пазара от модела са продадени общо 112 хил. бройки, което го поставя на второ място само след Model 3 на Tesla. "Потребителите оценяват високо ниската цена и дизайна", каза анализаторът от британската консултантска компания LMC Automotive Алън Канг. "Той се продава особено успешно в провинциите Хенан и Шандонг, където за компактните електромобили не се изисква шофьорска книжка, но те не могат да се карат извън градовете."

Така или иначе водачите няма да стигнат далеч с Wuling Hong Guang Mini по магистрала. Базисната версия на возилото има пробег от само 120 км при скорост до 100 км/ч и може да се зарежда от стандартната мрежа.

От производителя имат планове моделът да се появи и в Европа, където компанията си партнира с латвийски автомобилен производител за продажба и в Стария континент. Проблемът за потребителите тук е, че цената му вероятно ще е двойно по-висока заради екологичните регулации.