Преизбраният наскоро сръбски президент Александър Вучич подписа договор за производството на електрически автомобил в Крагуевац, съобщават местните медии. 

Инвестицията възлиза на 190 милиона евро, като от републиканския бюджет ще бъдат заделени 48 милиона евро.

Ще сключи ли Москва "сделката на рублата"?

Ще сключи ли Москва "сделката на рублата"?

Русия се кани да изккупи дела на Rеnаult в Lаdа Аutо Ноldіng

Изпълнителният директор на компанията "Стелантис" Карлос Таварес заявил, че споразумението за отпускане на поощрителни средства между Министерството на икономиката и "Fiat Chrysler Cars Serbia" е конкретен знак за по-успешна трансформация на това дружество и преминаването му към новите технологии.

Още от началото на 2024-а ще започне производството на един модел, който ще се произвежда в много заводи, а през третото тримесечие на същата година ще започне производството на сръбски модел.

"Ние не произвеждахме електрически автомобили и винаги сме изоставали от света по отношение на новите технологии. Този път ще бъдем в крак със света и ще имаме краен производител на съвременни електрически автомобили", каза президентът Вучич. По думите му колата ще бъде много популярна сред средната класа. Вучич добави, че ще започне изграждането на зарядни станции из страната. 

Електромобил на Mercedes измина над 1000 километра с едно зареждане

Електромобил на Mercedes измина над 1000 километра с едно зареждане

Той се е движил със скорост от 140 километра в час по магистралата

"Трябва да променим всички големи стратегически планове за енергетиката в нашата страна", каза още той. И обясни, че за да се постигне тази цел трябва да започне изграждането на реверсивни електроцентрали.

"Стелантис" е обединение, сформирано след сливането на "Фиат Крайслер" (Fiat Chrysler) и "Пежо - Ситроен" (Groupe PSA).

Bentley оповести кога пуска първия си електромобил

Bentley оповести кога пуска първия си електромобил

Луксозната марка автомобили "счупи" собствения си рекорд по продажби през 2021 година

Сръбската автомобилната индустрия съществува вече в продължение на над 70 години, нейното начало се поставя по времето на Югославия, когато в град Крагуевац през 1939 година е създадена индустриална компания "Застава", която изготвя различни модели леки автомобили по лиценз на Fiat.