След 10 уморителни години, през които Apple работи усилено за създаването на собствена марка електрически автомобил, проектът е замразен. Така един от най-амбициозните проекти на технологичния гигант претърпява провал, съобщава Bloomberg, цитирайки свои източници.

Новината изненадва неприятно близо 2 000 служители, работещи по проекта и част от които ще бъдат съкратени. Очаква се други да бъдат прехвърлени в отделите на компанията, разработващи изкуствен интелект. Тези служители ще се съсредоточат върху проектите за генеративен изкуствен интелект - все по-ключов приоритет за Apple.

Приложение или нищо: Как Apple наказа потребителите си в ЕС

Приложение или нищо: Как Apple наказа потребителите си в ЕС

Било твърде трудно да спази изискванията на акта за цифровите пазари

Според информацията до момента, проектът за електромобил на Apple ще бъде закрит поетапно.  Автомобилният екип на компанията включва и няколкостотин хардуерни инженери и дизайнери на автомобили. Възможно е те да могат да кандидатстват за работа в други екипи на Apple.

Изненадващият ход е възприет с облекчение от инвеститорите, което изпрати цената на акциите на Apple нагоре. При затварянето на борсата в Ню Йорк книжата на компанията поскъпнаха с около 1% до $182,63 за брой.

Решението за окончателно прекратяване на проекта обаче е своеобразен провал за компанията, която слага край на усилия, които струваха десетки милиарди долари. Проектът, който носеше името Titan, искаше да изстреля Apple в една изцяло нова за нея индустрия. Технологичният гигант започна работа по проекта през 2014 година, като си постави за цел да създаде напълно автономен електромобил с интериор, подобен на лимузина, както и навигация с гласово управление.

Новината беше приета радушно от ексцентричния милиардер Илон Мъск. Собственикът на Tesla приветства решението на Apple в собствената си социална мрежа X.

Какви заплати плаща Илън Мъск на работниците си в заводите Tesla?

Какви заплати плаща Илън Мъск на работниците си в заводите Tesla?

Компанията обяви увеличение на възнагражденията