Провал на преговорите за търговска сделка между Великобритания и Европейския съюз може да върне британския автомобилeн сектор с 25 години назад. Това предупредиха водещи доставчици на авточасти, призовавайки лидерите да се споразумеят на срещата на върха в Брюксел, пише Reuters.

Европейското сдружение на производителите на автомобили (ACEA) и международната асоциацията на доставчиците CLEPA, заедно с BMW и производителя на спирачки Brembo излязоха с общо предупреждение, че британско напускане без сделка ще бъде катастрофално за индустрията на Острова.

Британското автомобилостроене губи десетки хиляди работни места при лоша сделка за Brexit

Британското автомобилостроене губи десетки хиляди работни места при лоша сделка за Brexit

Шефът на Jaguar Land Rover не е сигурен, че заводите на Острова ще продължат работa след напускането на ЕС

Моделът, по който работи индустрията "точно навреме", разчита на безпрепятствената търговия между Великобритания и континентална Европа, отбелязват бизнес организациите.

"Ако продължаваме да бъдем заложници на тази ситуация, процъфтяващата автомобилна индустрия в Обединеното кралство може да се върне към положението, в което беше преди 20-25 години", каза Роберто Вавасори, член на борда на Brembo и председател на CLEPA.

Toyota спира производство на Острова, ако няма сделка за Brexit

Toyota спира производство на Острова, ако няма сделка за Brexit

90% от колите от завода в Бърнастън са предназначени за ЕС

Възстановяването на автомобилния сектор на Острова през двете десетилетия след упадъка на британския автопроизводител Leyland Motors и неговия приемник Rover Group се дължи на инвестиции от цял ​​свят, посочи Вавасори.

Той заяви, че се чувства "предаден", че производството на Brembo в Ковънтри е изправено пред различна перспектива след Brexit спрямо момента на инвестицията преди 15 години.

BMW е следващата компания, която се готви да напусне Великобритания

BMW е следващата компания, която се готви да напусне Великобритания

Липсата на яснота около Brexit притиска бизнеса до стената

Плановете за непредвидени ситуации на автомобилните компании включват временно спиране на производството и търсене на складово пространство за съхранение на части.

"Никакви планове за извънредни ситуации не може да покрие всички реални пропуски, оставени от оттеглянето на Обединеното кралство от ЕС по условията на Световната търговска организация", каза ACEA, визирайки сценарий, при който Великобритания няма да има преференциален достъп до общия пазар на ЕС.

Jaguar Land Rover се готви да напусне Великобритания при "твърд" Brexit

Най-големият британски автопроизводител напуска Острова при "твърд" Brexit

Компанията губи по £1.2 милиарда годишно, ако няма сделка между Лондон и Брюксел

На Острова ежедневно пристигат по около 1100 камиона с части за британския автомобилен сектор. Складовото пространство, което е необходимо, за да гарантира производството за повече от 1-2 дни, не може да бъде осигурено.

Срещата на европейските лидери може да доведе до сключването на временна сделка за Brexit, преди да бъде подписано окончателното споразумение за напускане на специална среща на върха през ноември.

Brexit започна да съкращава работни места и автомобилната индустрия пострада първа

Brexit започна да съкращава работни места и автомобилната индустрия пострада първа

Великобритания може да бъде отделена от най-големия си пазар

Преговорите между Лондон и Брюксел навлязоха в задънена улица по важния въпрос за статута на границата между Северна Ирландия и Република Ирландия.

BMW обяви резултатите от свое проучване за степента на готовност за Brexit, според което само 10% от британските и 41% от европейските доставчици се чувстват добре подготвени за напускането. Много от тях имат малък или никакъв опит в освобождаването на товари на митницата.

В тунела под Ламанша и в пристанища като Дувър липсва митническа инфраструктура и в някои случаи няма място за паркиране на камиони, които да чакат необходимите проверки, предупреди Стефан Фрайсмут, митнически мениджър в BMW.