Германският автомобилен производител BMW AG се присъедини към останалите бизнеси, които вече предупредиха, че ще се изтеглят от Великобритания, ако не бъде постигната приемлива митническа сделка за Brexit, предава Bloomberg.

"Продължаващата несигурност около преговорите за Brexit не помага, когато става въпрос за дългосрочни бизнес решения", заявиха от компанията в официално становище, посочвайки, че липсата на яснота около бъдещето споразумение за митниците остава причина за притеснение.

Добре подбраните думи на компанията идва в отговор на интервю на мениджъра в BMW Щефан Фрайсмут за Financial Times. Той посочи, че автомобилният производител ще бъде принуден за преосмисли производството в четири завода на Острова. Фабриките произвеждат Mini и Rolls-Royce, както и двигатели и части от купето за BMW.

Airbus напуска Великобритания при твърд Brexit

Airbus напуска Великобритания при твърд Brexit

Компанията дава работа на 14 000 души на Острова, както и на 4 000 доставчика

Предупреждението, което идва едва няколко дни след подобно изявление на Airbus, показва, че бизнесът вече се чувства притиснат до стената и изисква отговори за излизането на Великобритания от Европейския съюз, което трябва да се случи през март на следващата година.

"Автомобилната индустрия е световна, частите и готовите продукти трябва да могат да се движат колкото се може по-свободно между пазарите", казват от BMW. "Очевидно е, че ако частите не могат да пристигнат физически в завода в очакваното време, този завод няма да работи така гладко и надеждно, колкото ни се иска".

Jaguar Land Rover отваря завод в Словакия

Най-големият автопроизводител на Острова отваря завод в ЦИЕ

Там ще се произвеждат един от най-култовите модели