Toyota Motor очаква да спре производството в своя завод в Мидландс, Великобритания в случай, че Обединеното кралство напусне Европейския съюз без сделка, съобщи пред BBC директорът на завода Марвин Кук.

Японската компания управлява автомобилния завод в Бърнастън, който произведе 150 000 автомобила миналата година, като 90% от тях са доставени в ЕС, а частите за тях идват от континента. Фабриката, която произвежда моделите Auris и Avensis, има 2500 служители.

Jaguar Land Rover се готви да напусне Великобритания при "твърд" Brexit

Най-големият британски автопроизводител напуска Острова при "твърд" Brexit

Компанията губи по £1.2 милиарда годишно, ако няма сделка между Лондон и Брюксел

"Според мен, ако Великобритания излезе без сделка от ЕС в края на март, ще има спиране на производството в нашата фабрика. То може да продължи часове, дни, седмици и дори месеци", предупреди Кук в интервю за BBC.

Компаниите на Острова стават все по-притеснени от възможността за Brexit без сделка, предвид предстоящите по-малко от 200 дни, преди страната да напусне ЕС.

Британското автомобилостроене губи десетки хиляди работни места при лоша сделка за Brexit

Британското автомобилостроене губи десетки хиляди работни места при лоша сделка за Brexit

Шефът на Jaguar Land Rover не е сигурен, че заводите на Острова ще продължат работa след напускането на ЕС

Производителите от Siemens до BMW предупредиха за прекъсване на производството, ако Великобритания напусне без споразумение. Британската търговска камара предупреди, че повечето фирми все още не са направили оценка на риска от въздействието на Brexit.

Тревожният сигнал на Toyota идва в навечерието на годишната конференция на управляващата Консервативна партия. В редиците на торите има сериозни противоречия за условията на напускането, като бившият външен министър Борис Джонсън представи свой план за Brexit, отхвърляйки плана на премиера Тереза Мей.

Сделката за Brexit идва твърде късно, за да спре бягството на компании от Острова

Сделката за Brexit идва твърде късно, за да спре бягството на компании от Острова

Разводът с ЕС вдига цените, оставя хора без работа и фалира фирми във Великобритания

Предложението на Мей не бе прието и от европейските лидери, което я принуди да състави нов план за Brexit, който ЕС и воюващите фракции в партията й могат да приемат.