Покупката на нови автомобили в Европа продължава да намалява, като през октомври спадът на месечна база възлиза на малко над 30%. Това е четвъртият пореден месец на спад, става ясно от последните данни на Асоциацията на европейските производители на автомобили.

Най-големите губещи пазари са и най-големите въобще в Европа - Италия (-35.7%), Германия (-34.9%), Франция (-30.7%) и Испания (-20.5%). Една от смятаните причини за продължаващия спад е липсата на достатъчно чипове и други компоненти за производството на автомобили, от което се бави и изпълнението на поръчките.

За първите десет месеца на годината пазарът на нови коли в ЕС все пак е на плюс - расте с 2.2%, но ако се запази тенденцията вероятно ще станем свидетели на друг тренд. В Италия, Испания и Франция продажбите за десетмесечието са нагоре, но с оглед последните месечни данни това може да се промени. В Германия трендът вече е за спад от 5.2% от началото на годината досега.

Продажбите на автомобили в Китай падат за шести пореден месец

Продажбите на автомобили на най-големия пазар в света спадат за шести пореден месец

Електромобилите обаче бележат силен ръст

Що се отнася до българския пазар, той се вписва в общата картинка със спад за октомври от 13.7% - 2 088 автомобила са продадени през 2020-а, докато през тази са 1 802. За десетмесечието все пак продажбите у нас са на плюс 9% и в размер на 20 842 нови коли.

Най-бързорастящият пазар към момента е гръцкият, където са купени 88 167 нови коли от началото на годината или с 31.9% повече от миналата. Най-зле се представя литовския пазар, където продажбите са на минус 12.2% или 27 827 броя.