Дискусията за смяната на огледалата за задно виждане с камери в серийните автомобили се води от десетилетия. Такова решение има своите плюсове и минуси. А индустрията отдавна е готова, но проблемът е в досегашната законова уредба.

Страната на изгряващото слънце по този въпрос е пионер: от 17 юни  официално е разрешено производството на автомобили с камери вместо огледала и през следващите месеци можем да видим тези модели по пътя, пише Auto Motor und Sport.

Според производителите основното предимство на камерата е в ниското тегло и по-добрата аеродинамика.

Ако вземем под внимание някои демонстрационни автомобили, камера (а понякога и повече от една) вместо огледала се използва в автомобилната индустрия вече близо 60 години : първият експеримент започна с Buick Centurion 1956.

Още миналата есен участниците в Световния форум на ООН за хармонизиране на законовата база на автомобилното движение обявиха, че е  допустимо по принцип смяната на огледалото в салона и външните огледала с камера. Сега на ход са правителствата и законодателите в различните страни да узаконят тази промяна. През тази година може да бъдат направени подобни промени в правилата на Европейския съюз, се казва в публикация Automotive News. През 2018 г. ще последва САЩ, а по-късно експертите прогнозират и членство на Китай в този клуб.

Тези промени в наредбите очакват с интерес фирмите-доставчици на компоненти, като Ichikoh Industries, Robert Bosch, Continental, Denso и Valeo. Те са готови да произвеждат съответните системи.

Камери, които осигуряват видимост във всички посоки при маневри или показват пътя в близост до задната броня, от много години се използват в различни модели. Следващият преход към видео оборудване за други цели няма да бъде никак трудно. Дигиталните огледала в салона вече са въведени серийно, остава сега и другите камери, които автомобилните производители са показвали неведнъж в свои прототипи, да бъдат разрешени официално от законодателите.

Напредъкът в областта на електрониката доведе да подобряване на качеството на изображението на мониторите на мястото на огледалото, въпреки че все още не може да се сравни с естественото отражение.

Законодателите се решиха на радикалната стъпка под натиска от страна на производителите. И все пак остават някои въпроси. Ако например камерата изгуби изображение, човек как трябва да реагира адекватно на ситуацията. Още по-лошото, ако изображението идва със закъснение или има изкривяване, при което водачът не може да се ориентира своевременно, а това неминуемо означава риск от злополука.

Друг недостатък на новата технология е фиксираното изображение на екрана, когато водачът завърта главата си. С конвенционалното огледало е лесно да се промени посоката или ъгъла на виждане при маневри. Отражението на страничните части на автомобила във външните огледала и колонката на огледалото в салона помагат да бъде направена преценка на перспективите и позицията на автомобила спрямо други обекти. Предаването на тези възможности посредством камера е невъзможно.

Представител на компанията Ichikoh заяви, че според неговата експертна оценка до 2023 г. на японския пазар 29% от автомобилите ще бъдат с монитори вместо огледала за задно виждане в салона и 12% (или около 900 000 единици) - с камери вместо странични огледала.