Великобритания ще започне да изпробва безпилотни автомобили по магистралите за първи път от 2017 г., като част от стремежа си да позволи на автономни коли да поемат по пътищата на страната до 2020 г.

Правителството заяви миналата година, че няма законови пречки пред изпробването на технологията и даде зелена светлина за тестване на превозни средства по някои местни пътища.

Британският министър на финансите Джордж Озбърн ще обяви в сряда планове за тестването на безпилотни автомобили по магистралите, а правителството ще представи предложения за премахване на регулаторни бариери пред технологията, съобщиха от министерството, цитирано от Reutеrs.

„Естествено, че трябва да се гарантира безопасността и точно това ще подложат на тест изпитанията, които въвеждаме. При успех може да видим безпилотни коли, налични на пазара и по британските пътища, увеличаване на работните места във Великобритания и на производителността”, заяви Озбърн в изявление в навечерието на годишното представяне на бюджета.

Пазарът за безпилотни превозни средства възлиза на 900 млрд. паунда (1,29 млрд. долара) в световен мащаб според разчетите на кабинета, но трябва да преодолее някои юридически пречки, като определяне на отговорните в случай на инцидент.