Софтуерното дъщерно дружество на автомобилната компания Volkswagen - Cariad и доставчикът на автомобили Bosch влязоха в колаборация за разработването на софтуер за автоматизирано шофиране. Той ще се използва за автомобилите на Volkswagen, заявиха компаниите в съвместно изявление, цитирано от Reuters.

Очаква се Volkswagen да инвестира над 100 милиона евро като част от сделката.

"За частично и силно автоматизирано шофиране двете компании съвместно ще разработят най-съвременна софтуерна платформа. Целта е тя да се използва във всички частни класове превозни средства, продавани под бранда на Volkswagen Group", коментираха представителите на двете компании.

Volkswagen е най-продаваната марка в Европа за миналата година

Volkswagen е най-продаваната марка в Европа за миналата година

Около 9,7 милиона автомобила са продадени на Стария континент през 2021-а година

Те допълват, че съвсем скоро ще бъде възможно да се интегрират всички компоненти, разработени от този алианс, в превозни средства и екосистеми и на други производители на автомобили.

Volkswagen има за цел софтуерното звено Cariad да доставя 60% от софтуера в превозните средства на Volkswagen до 2025 г., спрямо 10% при основаването на отдела през 2020 г.

Конкуренцията вече е доста ожесточена и високата първоначална инвестиция за разработване на софтуерни възможности идва в момент, когато много производители на автомобили също се нуждаят от средства за електрификация и разработване на батерии. А това означава, че някои от тях създават партньорства.

През 2017 г. Bosch и Daimler обявиха план да изградят съвместен парк за автоматизирано шофиране на "робо-таксита", достигайки "ниво 5", което дава на колата пълен контрол. Това партньорството обаче беше отменено през 2021 г., месеци след като главният изпълнителен директор на Daimler подчерта големите разходи и рискове, свързани с проекта.

Volkswagen увеличава инвестициите за електромобили до $100 милиарда за следващите 5 години

Volkswagen увеличава инвестициите за електромобили до $100 милиарда за следващите 5 години

Междувременно разходите за хибридни превозни средства ще бъдат намалени с 30%