Германският автомобилен концерн Volkswagen представи днес в Берлин изцяло електрически модел, който ще се конкурира с американския лидер в този сектор Tesla.

Става дума за ID.3, чиято планираната продажна цена в Германия ще бъде под 30 000 евро. Според Юрген Стакман, който е бранд мениджър на компанията, целта е автомобилът да стане масов.

По подобие на Tesla, и VW пуска възможност за предварителна поръчка срещу капаро от 1000 евро. Подобна опция се предлага за първи път от компанията и бъдещите клиенти могат да се регистрират на интернет сайта.

Снимка 422221

Източник: GettyImages

Само че все още не могат да видят на живо как изглежда реално модела. Световната премиера ще бъде през месец септември по време на Международното автомобилно изложение във Франкфурт на Майн.

Първите купувачи на модела в Германия ще се сдобият и с осигурено безплатно зареждане за 2000 км на година. Самият автомобил ще се предлага с три варианта на батерии с пробег между 330 и 550 километра. Специалната версия, която е достъпна за предварителни поръчки, ще бъде с пробег от 420 километра.

Планът на Volkswagen е да създаде нов сегмент в своите продажби чрез новата серия електрически автомобили. Очакванията на компанията са за годишни продажби в размер на 100 000 броя. Предварителните поръчки ще бъдат достъпни на 29 европейски пазара, сред които важните за концерна Норвегия, Германия, Холандия, Франция, Великобритания и Австрия.