Ръчната скоростна кутия скоро ще остане в история на автомобилите. Или поне това важи за германския гигант Volkswagen, който обяви намерението си бъдещите модели Passat и Tiguan да бъдат само с автоматична скоростна кутия, съобщават германското специализирано издание Auto Motor Sport, позовавайки се на изказване на представител на компанията.

Промяната влиза в сила от 2023 година, когато се очаква на пазара да излезе следващата генерация от двата модела - деветата за Passat и третата за Tiguan. "Все повече клиенти предпочитат комфорта на автоматичните скорости", обяснява решението говорител на компанията. Това означава, че при класическия интервал на смяна на автомобил, от 2030 година да няма на пътя коли от тези два модела с ръчни скорости.

Volkswagen представи нов компактен кросоувър на базата на Polo

Volkswagen представи нов компактен кросоувър на базата на Polo

Моделът Taigo ще се произвежда в Испания и продава в Европа и Северна Африка

Въпреки тази решителна крачка, ръчните скорости остават в редица други произвеждани от компанията модели - предимно компактните и малките автомобили, обяснява още представителят на Volkswagen. Така ще остане поне до края на десетилетието. Разбира се, това не важи за електрическите модели, които ще бъдат само с автоматична скоростна кутия.

В момента в Германия по данни на компанията за пазарни анализи Jato има общо 5 838 модела коли, от които само 1 870 с ръчна трансмисия. От тях 218 са с 5-степенна скоростна кутия, а другите 1 652 с 6-степенна. От общо 353 произвеждани модела конкретно на VW, 214 са автоматик, а 139 са с ръчни скорости. При Passat само 8 версии са с ръчни, а 21 с автоматични, докато при Tiguan 18 версии са с ръчни и 31 с автоматични.