Всички нови автомобили, които се продават в Япония, ще трябва да бъдат само хибридни или електрически до средата на следващото десетилетие. Това е част от стратегията на правителството Токио островната страна да стане напълно въглеродно неутрална до 2050 година, съобщава местната медия NHK, цитирана от Bloomberg.

Министерството на икономиката на Япония си е поставило за цел постигането на 100% електрификация в следващите 15 години - действие, което ще сложи край на движението на автомобили с двигатели с вътрешно горене, твърдят запознати.

Така от 2035 година в страната ще се продават само хибридни или електрически автомобили, които в момента имат дял от около 29% от новорегистрираните коли в страната, сочат данни на Automobile Manufacturers Assotiation.

Въпреки че най-големият автомобилен производител в Япония - Toyota, който е и сред водещите в световен мащаб, има свои електрически модели, към края на миналата година продажбите на такива и на хибридни коли спадна на годишна база.

С подобна стъпка азиатската страна ще се присъедини към още няколко държави, обявили подобни планове за ограничаването на изхвърляните в атмосферата вредни газове.

През миналия месец британските власти обявиха, че ще спрат продажбите на нови конвенционални коли до 2030 година. Франция си е поставила за цел да се сбогува с бензиновите и дизеловите модели до 2040 година.