Групата от компании на индийския магнат Гаутам Адани постигна забележително възстановяване на пазарните си позиции през последните няколко седмици, а милиардерът се завърна в Топ 20 на класацията на най-богатите хора в света на Bloomberg. Само преди няколко седмици Adani Group беше в центъра на гигантски скандал след обвинения във финансови машинации.

Контекст: Син на текстилен търговец, Адани напуска рано университета, за да започне работа във фирмата за пластмаси на брат си. Постепенно той развива собствения си бизнес - отново с PVC, но също с метали, платове и стоки за агросектора. От средата на 90-те той навлиза и в енергетиката - първо с ТЕЦ, а после и с ВЕИ мощности. Адани си купи и медии, сред които - националната телевизия NDTV.

Adani Group замрази проект за 4,2 млрд. долара

Затъналият в скандали бивш №1 по богатство в Азия замрази проект за $4,2 млрд.

Компанията на Гаутам Адани стопира изграждането на голям PVC завод

Бизнесменът се смята за близък до индийския премиер Наредндра Моди и партията му и затова някои наблюдатели свързват възхода на империята му с политическите връзки.

През януари тази година американската компания Hindenburg Research публикува разследване, според което Адани е манипулирал пазарната стойност на компаниите си и е отговорен за счетоводни измами. Инвеститорите панически се избавиха от акциите на групата, а бизнесменът се прости с 56,4 млрд. долара от личното си богатство, както и от титлата на най-богат човек в Азия.

Пазарната стойност на изпадналата в затруднение Adani Group падна под $100 милиарда

Пазарната стойност на изпадналата в затруднение Adani Group падна под $100 милиарда

Компанията се опитва да успокои инвеститорите

Какво се случи: По-рано през тази седмица Върховният съд на Индия излезе със заключение, че не вижда данни за координирана манипулация. Борсовият регулатор в страната все още не се е произнесъл по обвиненията на Hindenburg, но пазарът видимо възстанови доверието си в Adani Group.

Така в рамките на седмицата флагманската компания Adani Enterprises отбеляза 34% ръст на борсата, а "на плюс" са и ред други дружества. Oбщата им пазарна капитализация се увеличи с над 10% за седмица до 126 млрд. долара.

Кризата с Adani разклати доверието на инвеститорите в Индия

Кризата с Adani разклати доверието на инвеститорите в Индия

Загубите вече надхвърлят $110 милиарда

Още нещо: Доброто представяне на акциите на Adani е добра новина и за най-голямата застрахователна компания в Индия Life Insurance Corporation (LIC), която притежава немалки дялове в компании от групата. Заради скандалите около Hindenburg тя загуби милиарди.

Удар за $50 млрд.: Разследване срина Adani Group

Удар за $50 млрд.: Разследване срина Adani Group

Според Hindenburg Research компаниите от групата са били въвлечени в пазарни и счетоводни манипулации

От друга страна: Възстановяването на позициите на Adani Group е факт, но все още те са далеч от нивата от края на миналата година. Самият Адани пък е далеч от титлата на топ богаташ на Азия.