Два месеца, след като независимо разследване показа мащабни и дългогодишни борсови и счетоводни манипулации в една от най-големите азиатски бизнес империи, Adani Group продължава да търпи щети от разкритията. Групата поне временно е преустановила работа по един от своите мегапроекти - нефтохимически завод в Западна Индия за 4,2 млрд. долара, пише Quartz.

Какво е новото: Групата на доскорошния най-богат човек на континента - Гаутам Адани, "прави нова оценка на проектите на групово равнище в различни бизнес вертикали и на база на бъдещия паричен поток и на финансовата ситуация някои проекти могат да бъдат ревизирани по отношение на тяхното продължаване или времевите им рамки", съобщава Economic Times, като цитира свои източници.

Пазарната стойност на изпадналата в затруднение Adani Group падна под $100 милиарда

Пазарната стойност на изпадналата в затруднение Adani Group падна под $100 милиарда

Компанията се опитва да успокои инвеститорите

Именно такова "ревизиране" се случва с Mundra Petrochem, създадена през 2021 г. във връзка с проекта за PVC завод на притежавана от групата земя. Според местни медии от Adani са поискали от всички свои доставчици и подизпълнители "да прекратят всички свои дейности".

По-късно от групата обявиха, че всъщност не са се отказали напълно от проекта, но сериозните инвестиции по строителството и покупката на оборудването ще бъдат направени чак след осигуряване на финансиране, което се очаква в рамките на половин година.

Трудно е да се каже, че това успокои пазара, като различните компании на Adani отбелязаха спад в цената на акциите си.

Какво стана по-рано: На 23 януари компанията Hindenburg Research, специализирана в продажба на къси позиции, публикува свое разследване, според което Adani Group в продължение на десетилетия са манипулирали цените на акциите си, а освен това и са допуснали лоши счетоводни практики.

Адани и фирмите му отхвърлиха обвиненията, обявиха, че това е атака срещу индийския бизнес като цяло и заплашиха Hindenburg със съд, но американската компания застана зад думите си и на свой ред отбеляза, че фактите от разследването така и не са били опровергани.

Норвежкият фонд NBIM се избави от активите на обвинената в измами Adani Group

Най-големият в света инвестиционен фонд се избави от активите на обвинената в измами Adani Group

От измамата могат да бъдат засегнати и големи компании в различни страни

Колко струва: Adani Group загуби главозамайващите 140 млрд. долара от пазарната си стойност заради скандала. Лично за Гаутам Адани това означаваше той да се прости с титлата на най-богат човек в Азия.

В момента групата се опитва да възвърне позиции като погасява дългове и консолидира операциите си. В резултат пострадаха редица проекти като закупуването на дял в индийския държавен енергиен търговец Power Trading Corporation или покупката за 850 млн. долара на компания, притежаваща тецове в страната.

Непоправими щети: Загубите на Adani достигнаха $100 милиарда

Непоправими щети: Загубите на Adani достигнаха $100 милиарда

Акциите на компаниите на индийския бизнесмен Гаутам Адани продължават своя срив

Кой е Гаутам Адани: Син на текстилен търговец, Адани напуска рано университета, за да започне работа във фирмата за пластмаси на брат си. Постепенно той развива собствения си бизнес - отново с PVC, но също с метали, платове и стоки за агросектора. От средата на 90-те той навлиза и в енергетиката - първо с ТЕЦ, а после и с ВЕИ мощности. Адани си купи и медии, сред които - националната телевизия NDTV.

Бизнесменът се смята за близък до индийския премиер Наредндра Моди и партията му и затова някои наблюдатели свързват възхода на империята му с политическите връзки.