Норвежкият фонд Norges Bank Investment Management (NBIM), подразделение на Централната банка на Норвегия и най-големият държавен инвестиционен фонд в света, се отърва от всички активи в групата компании на индийския мултимилиардер Гаутам Адани - Adani Group, съобщи Reuters.

Стойността на продадените активи се оценява на около 200 милиона долара. NBIM притежаваше до съвсем скоро акции на компанията Adani Total Gas за сумата от 83,6 милиона долара, акции в Adani Ports & Special Economic Zone за 63,4 милиона и в Adani Green Energy - ценни книжа за 52,7 милиона долара.

Норвежкият фонд притежава акции на 9200 компании от цял свят, и фактически той притежава около 1,3% от всички акции, регистрирани на световния капиталов пазар.

Кризата с Adani разклати доверието на инвеститорите в Индия

Кризата с Adani разклати доверието на инвеститорите в Индия

Загубите вече надхвърлят $110 милиарда

В края на януари Adani Group беше обвинена в измами с ценни книжа, а ръководителят на компаниите беше обвинен в редица други финансови престъпления, включително в пране на пари и документни измами. Индийският мултимилиардер беше обвинен в измама от изследователската компания Hindenburg Research.

На този фон инвеститорите започнаха масово да разпродават акциите на групата, чиято обща цена се срина само за седмица с над 100 милиарда долара.

В успеха на Adani Group бяха уверени много от най-големите компании в света, които сега може да бъдат сериозно засегнати от оповестените уличаващи факти.

Например проблемите на индийската група компании може да навредят финансово на американския гигант за търговия на дребно Walmart и притежаващото негови акции семейство Уолтън, което е сред най-богатите в света. Компанията Walmart през 2021 г. е сключила договор с Adani Group за строителство на складове и център за данни в Индия, за да укрепи веригите си за доставки.

Настоящата ситуацията може да се отрази негативно и на състоянието на най-богатия човек в Малайзия - Робърт Куок, който е свързан с Адани чрез съвместен бизнес за производство на хранителни продукти в Индия.

Също така, скандалът би могъл да засегне контейнерната компания CMA CGM, която е собственост на Рудолф Саада и семейството му, чието състояние се оценява на 18,3 милиарда долара.

Освен това, проблемите на Adani Group може да се отразят финансово и на доставчика на химически продукти Gadot Group, която съвместно с индийската група управлява второто по големина пристанище в Израел.

Непоправими щети: Загубите на Adani достигнаха $100 милиарда

Непоправими щети: Загубите на Adani достигнаха $100 милиарда

Акциите на компаниите на индийския бизнесмен Гаутам Адани продължават своя срив