Комбинираната пазарна стойност на капитала на 10-те компании на Adani Group падна под $100 милиарда. Причината: изпадналият в затруднение конгломерат се опитва да успокои инвеститорите след изтекъл доклад за манипулиране на пазара, съобщава Bloomberg.

Компанията вече загуби над $136 милиарда пазарна капитализация от 24 януари до момента, когато базираната в САЩ Hindenburg Research публикува доклада, в който се твърди, че има счетоводни измами и манипулиране на акции. Adani Group отрича категорично тези твърдения.

Снимка 522548

Източник: adani.com

Милиардерът Гаутам Адани и неговите компании наеха правни и комуникационни екипи, намалиха разходите и изплатиха дълг, докато се опитват да успокоят търговците.

Норвежкият фонд NBIM се избави от активите на обвинената в измами Adani Group

Най-големият в света инвестиционен фонд се избави от активите на обвинената в измами Adani Group

От измамата могат да бъдат засегнати и големи компании в различни страни

Въпреки че кампанията върна доларовите облигации на конгломерата от затруднена територия, продължаващата разпродажба на акции е индикация, че са необходими повече действия.

Конгломератът привлече международни купувачи на облигации за над $8 милиарда през последните години, като същевременно се обърна към глобални банки за поне още толкова заеми в чуждестранна валута, става ясно от данни, събрани от Bloomberg.   

Този месец норвежкият фонд Norges Bank Investment Management (NBIM), подразделение на Централната банка на Норвегия и най-големият държавен инвестиционен фонд в света, се отърва от всички активи в групата компании на индийския мултимилиардер Гаутам Адани - Adani Group.

Стойността на продадените активи се оценява на около $200 милиона. NBIM притежаваше до съвсем скоро акции на компанията Adani Total Gas на стойност $83,6 милиона долара, акции в Adani Ports & Special Economic Zone за $63,4 милиона и в Adani Green Energy - ценни книжа за $52,7 милиона.

Преди по-малко от месец Гаутам Адани и неговата разрастваща се империя от енергия до пристанища изглеждаха непоклатими. Сега, изобличителна атака на късите продавачи накара милиардера да преживява най-тежката криза в корпоративния си живот.

Нещо повече - повдига по-големи и по-мрачни въпроси относно доверието в Индия като глобален двигател на растежа и дестинация за международните инвеститори.

Удар за $50 млрд.: Разследване срина Adani Group

Удар за $50 млрд.: Разследване срина Adani Group

Според Hindenburg Research компаниите от групата са били въвлечени в пазарни и счетоводни манипулации