На фона на все още високия дял на безработицата в най-голямата икономика в света, една компания се кани да наеме няколко десетки хиляди служители при това само в рамките на няколко седмици.

Един от големите играчи в сегмента на услугите в областта на сигурността там - Allied Universal, иска да назначи повече от 35 000 души в следващите 2 месеца, разказва CNN Business. Компанията е специализирана в това да осигурява охрана и други фасилити услуги за бизнеса, включително за офис сгради, търговски обекти и здравни заведения.

Въпреки че на американския пазар все още има над 8 милиона работни места по-малко, отколкото бяха те преди корона кризата, намирането на служители не е лесна задача. Причината е, че все още някои сектори изпитват затруднения в намирането на подходящи кадри за тях.

"Смятам, че задачата ни е относително трудна", казва старши вицепрезидентът в Allied Universal Морган Прайс. "Не е само до това да намерим хора и да ги привлечем, но и ние се борим с много други компании, които са в същата позиция като нас. И състезанието за кандидати ще е трудно", посочва той.

Обяснението за това е, че в хода на възстановяването на пазара, търсенето на служители е в подем.

Основно работодателите в ресторантьорския бранш, както и в производството, са затруднени да запълнят отворените позиции при тях. Гигантът McDonald"s, например, обяви през миналата седмица, че увеличава заплатите, за да привлече нови служители.