Huawei Technologies ще продължи да работи с доставчиците, които могат и имат желание да останат партньори на китайската компания, която в момента "се бори за оцеляване", каза в сряда Guo Ping, настоящият председател на технологичния гигант, цитиран от Nikkei.

"Huawei се намира в трудна ситуация. Непрестанната агресия от американското правителство ни постави под изключителен натиск", заяви той. И допълни, че компанията ще продължи да инвестира в нови продукти и услуги.

Коментарът на Guo е първият от мениджър на Huawei след влизането в сила на последните рестрикции. На 17 август САЩ обяви, че всички доставчици, които използват американски технологии, трябва да получат лиценз преди да могат да работят с Huawei. На 15 септември доставките пресъхнаха.Guo посочи, че компанията има сравнително големи запаси от компоненти за телеком оборудването си, но не и за бизнеса с мобилни телефони. Засега Huawei няма и решение на проблема.

Технологичният гигант се надява да може да продължи да работи с Qualcomm, чиито чипове Snapdragon се използват масово в телефоните с Android. Засега обаче те няма лиценз.

Междувременно Intel и AMD - два от най-важните доставчици на процесори за сървъри и персонални компютри - съобщиха, че са получили лицензи за доставка на определени компоненти. Какво точно съдържа лицензът обаче не стана ясно.Засега няма информация неамерикански доставчик да е получил лиценз.

Заради санкциите: Цените на телефоните Huawei в Китай растат

Заради санкциите: Цените на телефоните Huawei в Китай растат

Потребителите са притеснени, че компанията остава без достъп до процесори