През последните шест месеца една от най-големите марки за облекла в света - H&M, поддържаше относително непроменено нивото на акциите си. Според анализатори обаче това може да се промени, ако шведската компания не успее да оправдае очакванията по отношение на оборота си.

"Не мисля, че равнището на цените ще остане същото като сега", казва Йоаким Бернолд, който е инвестиционен консултант в Nordnet AB.

Печалбата на H&M се срива четвърто поредно тримесечие

Печалбата на H&M се срива четвърто поредно тримесечие

Проблемът с доставките все още не е решен

"H&M вероятно няма да постигне заложените резултати за тази година и ще бъде изправена пред затруднение да оправдае прогнозите си за следващата финансова година. Ако няма впечатляващ ръст на оборота през есента, смятам, че ще види допълнителни корекции в очакванията за цената на акциите", допълва той, цитиран от Bloomberg.

От края на март насам акциите на веригата успяха да се стабилизират, като промените в цената им бяха в рамките на не повече от 4 крони - между 118 крони за акция до 122 крони. Това е сериозен напредък, като се има предвид, че за предходните 12 месеца преди края на март ценните книжа поевтиняха с 52%.

В резултат съвсем малки промени има и в цените на H&M за този период, които са се изменили само с 0,2% през последните пет месеца при промяна от 1,6 на сто за предходната финансова година.

Анализаторите очакват компанията да отчете продажби от 54,5 милиарда крони или 6 милиарда долара за третото тримесечие, което би било 6,5% повече, отколкото през предходната година.

H&M може да намали дивидента за първи път в историята си

H&M може да намали дивидента за първи път в историята си

Такива са очакванията на анализаторите