Ant Group на китайския милиардер Джак Ма спечели регулаторно одобрение от Китай за увеличаване на регистрирания капитал на своето звено за потребителско финансиране с $1,5 милиарда. Това предполага напредък в усилията на финтех гиганта да преструктурира бизнеса си, за да задоволи изискванията на властите, пише Forbes.

Chongqing Ant Consumer Finance, която беше създадена през 2021 година, за да поеме бизнесите на Ant за потребителски кредити, като Huabei и Jiebei, получи зелена светлина за увеличаване на капитала си до около $2,7 милиарда на 29 декември миналата година. Това стана ясно от публикация, публикувана от отдела Chongqing на Китайска комисия за регулиране на банките и застраховането.

Това ще позволи на Ant да се справи по-добре с отпускането на повече потребителски заеми и да елиминира друго регулаторно препятствие по пътя към завършване на първоначалното си публично предлагане, което внезапно беше отложено през 2020 година.

Къде е Джак Ма?

Къде е Джак Ма?

Нови твърдения дават възможен отговор

По това време на Ant беше казано, че трябва да обнови различните си бизнес направления и да контролира рисковете. Сега, съгласно одобрения план, Ant Group ще увеличи капитала си с $1,3 милиарда и ще притежава половината от подразделението на компанията в Чунцин след приключване на сделката.

Това е звено, собственост на властите на Ханджоу, но сега компанията на Ма ще стане вторият по големина акционер с 10% дял, след като вече е внесъл $270 милиона.

Други инвеститори, участващи в набирането на средства, включват базираната в Шанхай компания за медицинско оборудване Jiangsu Yuwell, гиганта за батерии Contemporary Amperex Technology и държавната China Huarong Asset Management, според публикация на правителството.

Увеличението на капитала все пак е една по-малка версия на предишен план, според който Ant щеше да набере $3,5 милиарда за подразделението в Чунцин, като повече от една четвърт от финансирането идва от държавното China Cinda Asset Management.

Очаква се Ant Group тепърва да получи лицензи, за да стане финансова холдингова компания, което ще позволи тя за бъде регулирана по-скоро като банка.

Джак Ма, който беше класиран под номер 5 в списъка на 100-те най-богати хора в Китай през ноември 2022 година, с нетно състояние от $20,6 милиарда, трябва постепенно да отстъпи контрола върху финтех гиганта, който съоснова преди близо 20 години.

Бившият корпоративен магнат вече не заема ролята на изпълнителен директор в собствената си компания, нито участва в нейния борд.

15 съвета от Джак Ма, които може да променят живота ви

15 съвета от Джак Ма, които може да променят живота ви

Милиардите долари са ваша отговорност, а не ваши пари, смята известният китайски бизнесмен