С разрастването на търговската война през миналата година и разпространението на коронавируса през тази американските технологични гиганти, като Apple, Microsoft и Google вече търсят възможности да преместят производството на хардуерни продукти от Китай. Но намаляването на зависимостта им от втората най-голяма икономика в света няма да е лесно, пише CNBC.

"Китайското производство е много по-интегрирано в американските вериги за доставки от когато и да било", казва Сийн Махарадж, който е управляващ директор на международната консултантска компания AArete.

Според доклад на Nikkei Asian Review Google и Microsoft вече полагат усилия с цел да преместят продукцията си в други части на Азия. Проблемът за тях е, че бързото превключване на веригите за доставки е трудна задача и дори при преместването им Китай ще продължи да играе важна роля. Изданието цитира свои източници, според които през април Google ще започне производството на новия си бюджетен смартфон, който вероятно ще се казва Pixel 4a във Виетнам.

Също така от компанията са поискали от свой партньор в Тайланд да подготви производствените линии за направата на т.нар. гласови асистенти. Междувременно отново във Виетнам през второто тримесечие на годината трябва да започне производството на продуктите от линията Surface на Microsoft.

По-голямата част от хардуера и на двата технологични лидера в момента се произвежда основно в Китай.

През миналата година пък от Apple обявиха, че ще правят своите слушалки AirPods във Виетнам и готвят изместването на между 15 и 30% от мощностите си от Китай в други части на Югоизточна Азия.