Технологичният гигант Apple ще трябва да заплати 308,5 млн.$ на Personalized Media Communications. Причината: жури на федерален съд в Маршал, Тексас, нареди, че компанията е нарушила патент, свързан с управлението на цифровите права. Personalized Media успя да осъди Apple за това, че концернът е нарушил патента ѝ с редица технологии, включително FairPlay, която се използва за разпространение на криптирано съдържание от неговите приложения iTunes, App Store и Apple Music.

Експерт, нает от ищеца е изчислил, че Apple дължи хонорари за 240 млн.$. След петдневен процес съдебните заседатели в Тексас наредиха на подсъдимите да заплатят текущо възнаграждение, което обикновено зависи от нивото на продажбите или употребата. От своя страна, от Apple заявиха, че са разочаровани от решението и ще го обжалват.

Personalized Media Communications е компания от тези, които в индустрията наричат "патентен трол". Същите подават иск срещу Apple още през 2015 г., но той е обжалван пред Съда за патентно проучване и обжалване. По-късно обаче, през 2020 г., Американският апелативен съд отмени решението, че някои искове за патенти са невалидни и по този начин съживи делото и го върна за разглеждане.

Патентният трол Personalized Media Communications е подал иск и срещу Netflix, който ще се гледа в Ню Йорк.