Технологичният гигант Apple ще започне сглобяването на емблематичния за компанията Iphone в Индия.

Конструирането на смартфоните на местно ниво трябва да стартира от края на април, заяви регионалният министър по информационните технологии в щата Карнатака, цитиран от Bloomberg.

По думите му Iphone на Apple ще се прави в Бангалор и всички устройства ще бъдат насочени към вътрешния пазар.

Така компанията ще засили фокуса си върху най-бързо растящия в света пазар на смартфони заради свиване в темповете при останалите.

Стартът за сглобяването на iPhone в Индия идва след месеци на спекулации относно плана на Apple за пазара, който в момента се ръководи от най-големия й конкурент Samsung.

Американският производител представи дълъг списък от изисквания по време на преговорите с правителство на азиатската страна, сред които и дългoгoдишни дaнъчни oтcтъпĸи зa внoc нa ĸoмпoнeнти и oбopyдвaнe.

Apple е готова да прави iPhone в Индия. Но при някои условия

Apple е готова да прави iPhone в Индия. Но при някои условия

Компанията има дълъг списък с искания

От Apple не отговорили на искането за коментар по темата.

Главният изпълнителен директор Тим Кук посети страната за пръв път през май миналата година, когато поиска одобрение от правителството Apple да отвори собствен магазин на място.

В дългосрочен план обаче компанията трябва да конструира 30 на сто от компонентите си в рамките на Индия, а производството на местно ниво ще помогне за плана да отвори собствен магазин в страната.

Компанията е доставила 2.5 милиона смартфона в страната през 2016 година.