Милиони лози се унищожават в Австралия и още десетки милиони трябва да бъдат изкоренени, за да се овладее свръхпроизводството, което смаза цените на гроздето и застрашава поминъка на производителите и винопроизводителите.

Намаляващото потребление на вино в световен мащаб удари Австралия особено силно, тъй като търсенето се свива най-бързо за по-евтините червени вина, които са най-големият й продукт. Това се отнася и до Китай, пазарът, на който се разчиташе за растеж в последните години, пише Reuters.

Петият по големина износител на вино в света имаше повече от два милиарда литра, или продукция за около две години, в складове в средата на 2023 г., показват най-новите данни.

Търсенето на вино се срина толкова, че Франция харчи $215 милиона за дестилиране на излишното производство

Търсенето на вино се срина толкова, че Франция харчи $215 милиона за дестилиране на излишното производство

Потреблението на вино е намаляло в цяла Европа

"Има само толкова време, че можем да продължим да отглеждаме реколта и да губим пари от нея", каза производител от четвърто поколение Джеймс Кремаско, докато гледаше как дрънкащите жълти багери разорава редове лози, засадени от дядо му близо до югоизточния град Грифит.

Около две трети от виненото грозде в Австралия се отглежда в напоявани вътрешни райони като Грифит, чийто пейзаж е оформен от техники за отглеждане на лозя, донесени от италиански мигранти, пристигащи около 50-те години на миналия век.

Като големи производители на вино като Treasury Wines и Carlyle Group Accolade Wines се фокусира отново върху по-скъпи бутилки, които се продават по-добре, районите около Грифит изпитват трудности, като небраното грозде се разваля по лозите.

"Чувството е сякаш една ера свършва", каза Андрю Калабрия, трето поколение собственик на лозя и винопроизводител в Calabria Wines.

"Трудно е за производителите да погледнат през задния си прозорец и да видят купчина пръст вместо лози, които са били там, откакто знаят."

Наблизо останките от 1,1 милиона лозови корена, които някога са съставлявали едно от най-големите лозя в Австралия, бяха натрупани на купчини възлести и усукани дървета, докъдето погледът стигаше.

10-те страни най-големи вносители на пенливо вино в света

10-те страни най-големи вносители на пенливо вино в света

Шест от лидерите при вноса на шампанско са от Европа

Най-пострадало е червеното вино. В региони като Грифит цените на гроздето, което влиза в него, са паднали средно до 304 австралийски долара (200 щатски долара) за тон миналата година, най-ниското ниво от десетилетия и спад от 659 австралийски долара през 2020 г., показват данни на индустриалната организация Wine Australia.

Правителството, което прогнозира по-ниски цени отново тази година, каза, че осъзнава значителните предизвикателства пред производителите и се ангажира да подкрепи сектора, въпреки че много производители казват, че могат да направят повече.

Кремаско каза, че някои от червеното му грозде се продават за малко повече от 100 австралийски долара за тон.

За да се балансира пазарът и да се вдигнат цените, до една четвърт от лозята в райони като Грифит трябва да бъдат извадени, каза Джеръми Кас, ръководител на Riverina Winegrape Growers, група фермери там.

Това би унищожило повече от 20 милиона лози на 12 000 хектара (30 000 акра), показват изчисления на Ройтерс, базирани на данни на Wine Australia, или около 8% от общата площ на Австралия с лози.

Лозята и винопроизводителите в други региони също изкореняват лозята.

"Ако половината от лозята в Австралия бяха изрязани, това все още може да не реши свръхпредлагането", каза производител на вино в Западна Австралия.

Все пак много производители, които не желаят да отглеждат лозя, губят пари, докато се надяват пазарът да се обърне.

"Това предъвква богатство", каза виненият анализатор на KPMG Тим Мейбълсън, който изчислява, че 20 000 хектара (200 000 декара) лозя трябва да бъдат извадени от оброт в цялата страна.

Притесненията за здравето карат потребителите по света да пият по-малко алкохол, а когато пият вино, избират по-скъпи бутилки.

Чили, Франция и Съединените щати са сред другите големи производители на вино, които също се борят със свръхпредлагането, като дори първокласни райони като Бордо изкореняват хиляди хектари лозя.

Когато Китай блокира вноса по време на политически спор през 2020 г., Австралия загуби най-големия си пазар за износ на вино по парична стойност. И за разлика от Европа, тя не предлага на фермерите финансова помощ, която да им помогне да унищожат лозята и излишното вино.

Въпреки че се очаква Китай отново да разреши вноса този месец, това няма да намали пренасищането, тъй като търсенето там е спаднало много по-бързо, отколкото другаде.

Виното, продавано за по-малко от 10 австралийски долара на литър - повечето от което е направено от грозде, отглеждано в райони като Грифит - представлява две трети от стойността на австралийския износ на вино на стойност 1,9 милиарда австралийски долара през годината до декември 2023 г., казват от Wine Australia.