Пенливите видове вино са едни от най-предпочитаните от сегмента по цял свят, особено за консумация по време на празници. Най-големите вносители на пенливо вино (шампанско) в света през първите осем месеца (януари-август) на 2023 година, а най-вероятно и за цялата година, са: САЩ, Великобритания и Япония. Това изчислява РИА Новости въз основа на официални данни.

Така, лидерът при вноса на пенливо вино през 2023 г. - САЩ, са купили за 8-те месеца пенливо вино на стойност 981 млн. долара. Великобритания е следваща по обем на внос за периода, със закупено шампанско за 764 милиона долара. Япония затваря челната тройка с внос изчисляващ се на 485 милиона долара.

Виното поскъпва заради по-високата цена на гроздето от реколта 2023

Виното поскъпва заради по-високата цена на гроздето от реколта 2023

Йордан Чорбаджийски, председател на УС на Националната лозаро-винарска камара, пред Money.bg

Шампанското е обичано и в редица европейски страни, затова три от тях заемат следващите три места (четвърто-шесто) по обем на вноса в парично изражение за осемте месеца на 2023 г. Така, в Германия за периода е внесено шампанско на стойност 321 млн. долара, в Италия - за 235 млн. долара, а в Белгия - за 216 млн. долара.

Последните 4 държави в десетката на най-големите вносители на пенливо вино в света (също включват и две европейски страни) са: Швейцария, Австралия, Русия и Канада. Доставките на напитката за Швейцария за 8-те месеца на 2023 г. възлизат на 159 милиона долара, а за Австралия - на 158 милиона долара. Русия, която е на девето място, е закупила шампанско за същия периода за 155 милиона долара, а Канада е на десето място със закупено шампанско за 134 милиона долара.

Двата най-бързо развиващи се сектора на руската икономика

Двата най-бързо развиващи се сектора на руската икономика

Страната е започнала да произвежда 7 пъти повече танкове