Серозно намаляващо търсене на вино във Франция се отчита тази година. Сред причините са спад на вътрешното търсене и по-слабите продажби в Китай и по-голямата конкуренция на експортните пазари.

Потреблението на вино е намаляло в цяла Европа - със 7% в Италия, 10% в Испания, 15% във Франция, 22% в Германия и 34% в Португалия за периода от първите шест месеца на 2023 година, според Данни на Европейската комисия. Междувременно производството на вино в целия блок е нараснало с 4%. Междувременно крафт бирата и другите напитки се все по-голяма конкуренция.

Ситуацията е толкова сериозна, че френското правителство планира да похарчи около 215 милиона долара за изплащане на помощи, като подкрепа ще дойде и от ЕС. По-голямата част от помощите ще отиде в регионите Бордо и Лангедок. Процесът ще включва дестилиране на излишното вино в етанол, който впоследствие може да се използва за различни промишлени цели, включително производството на парфюми, почистващи продукти и хидроалкохолен гел и други, съобщава Fortune.

Топ 10 на страните в света, в които се произвежда най-доброто вино

Топ 10 на страните в света, в които се произвежда най-доброто вино

Според годишна класация на The World's Best Vineyards

По думите на министъра на земеделието Марк Фесно правителството иска да стабилизира цените на виното и да помогне на винопроизводителите да "намерят нови източници на приходи".

Според друга програма за подкрепа фермерите получават компенсация за унищожаването на лозя, превръщането на земята в гори. В Бордо например в програмата са се включили 1000 фермери, което е довело до премахването на около 8% от лозята в региона. Други публични средства помагат на производителите на да преминат към производство на други продукти като маслини.

Търсенето на вино от висок клас обаче остава, така че някои производители във Франция са избрали да се преместят в луксозния пазар. През февруари Moët Hennessy на луксозната LVMH добави производителя на розе от Прованс Château Minuty към своето портфолио от етикети на луксозни вина.

Според Guardian, това не е първият път, когато Европа страда от подобно явление в спад на търсенето. В средата на 2000-те години свръхпроизводството на вино, стимулирано от субсидиите, накара ЕС да реформира своите земеделски политики.