Европейската комисия обяви се готви да въведе нови термини за нискоалкохолното и безалкохолното вино. Тази инициатива има за цел да подкрепи разширяващия се пазар за тези продукти и да отговори на променящите се потребителски предпочитания. Според последните данни на Европейската индустрия на винопроизводителите секторът губи пазарни позиции.

Проект на регламент, видян от Euractiv, очертава предложените промени. Общата селскостопанска политика (ОСП) от 2021 година въведе термини като "деалкохолизирано вино" за вина с до 0,5 обемни процента алкохол (ABV) и "частично деалкохолизирано вино" за тези с повече от 0,5% ABV. Въпреки това Комисията смята, че са необходими по-ясно етикетизиране за потребителите.

Топ 10: Най-големите производители на вино в България по брой служители

Топ 10: Най-големите производители на вино в България по брой служители

В тях работят близо 1500 души

Планът цели промяна на настоящите технически правила относно деалкохолизацията, за да се улесни производството на нискоалкохолни пенливи вина и да се разширят категориите винени продукти, като например разрешаването на нискоалкохолни ароматизирани вина и използването на розе за направата на греяно вино, което е любима напитка през зимата в голяма част от Европа.

"Въпросният проект на регламент също ще даде на ЕК правомощия да прави промени в правилата за електронно етикетиране на хранителната информация за потребителите. Възможните промени ще вземат предвид нарастващото количество информация, която трябва да бъде направена достъпна за потребителите", коментираха за Money.bg от българскя офис на Европейския парламент.

Очаква се окончателният текст на новата наредба да бъде готов до месец април.

Снимка 286909

Източник: iStock

Винарският сектор е от решаващо значение за селскостопанския сектор на ЕС

Винената индустрия обаче е изправена пред предизвикателства като промяна на потребителските намвици, свръхпредлагане и изменение на климата. Тези фактори оказват натиск върху бизнеса с вино, което води до характеризирането му като "болен човек" в сектора на храните и напитките в Европа.

Европейската винена индустрия за €130 милиарда се намира в тежка криза - България очаква по-слаба реколта

Европейската винена индустрия за €130 милиарда се намира в тежка криза - България очаква по-слаба реколта

На какво се дължи намаляващото производство в сектор, за който работят над 3 милиона души?

В отговор на случващото се Еврокомисията свика форум с длъжностни лица от държавите-членки на ЕС и експерти на Комисията. Работната група препоръчва да се разширят пазарните възможности, като се направят нискоалкохолните вина по-достъпни. Проектът на регламент включва почти всички препоръки на групата, включително повече гъвкавост за страните от Евросъюза в режима на правата за засаждане на лозя и мерки за насърчаване на винения туризъм.