През последните четири години в България са изгубени 79 100 работни места в производството. Това показва ново изследване на Европейския синдикален институт, оповестено от Европейската конфедерация на профсъюзите.

За същия период в ЕС са били закрити почти един милион работни места в индустрията. Анализ на данни на Евростат, извършен от института, показва, че броят на заетите в производството е намалял с 853 000 души от третото тримесечие на 2019 г. досега.

Най-голям брой работни места са били загубени в Полша (-278 000), Румъния (-144 000) и Германия (-129 000). Загубите в Хърватия и Словения представляват 14% от цялата работна сила в преработващата промишленост, което ги поставя пред България (13%) и Чешката република (11%) по отношение на процента на загубите.

"Съкращенията, причинени главно от липсата на специална подкрепа за промишлеността на ЕС, последваха десетилетие на относителна стабилност на промишлената заетост. Преходът към устойчива икономика е възможност за промяна на ситуацията, но ЕС се нуждае от индустриална политика, която да защитава и създава качествени работни места", посочват от ЕКП.

Европейските компании, които обявиха, че съкращават работни места през последните шест месеца

Европейските компании, които обявиха, че съкращават работни места през последните шест месеца

Те обявиха съкращения на хиляди работни места в края на миналата година

Генералният секретар на ЕКП Естер Линч коментира, че работната сила, която захранва европейското производство, е от съществено значение за бъдещия успех на континента.

"Трябва да се обърне внимание на мрачната реалност, в която са закрити близо 1 милион работни места. ЕС може да промени тази ситуация, като си осигури индустриална политика, в основата на която са качествените работни места. Една успешна индустриална политика признава значението на всички сектори, публични и частни, за успеха на Европа и трябва да бъде правилно финансирана, ефективна и целенасочена, за да има въздействие в дългосрочен план", каза Естер Линч.

Германският концерн Bosch закрива повече от 1000 работни места

Германският концерн Bosch закрива повече от 1000 работни места

Ще бъдат ли засегнати и българските служители?