Българският производител и оператор на товарни дронове Dronamics обяви подписването на писмо за намерение с логистичната компания Aramex. Целта са глобални безпилотни въздушни доставки.

Aramex е една от най-големите компании в логистичния сектор - тя пренася по 100 млн. парцела годишно. Създадена е през 1982 г., като централата ѝ е в ОАЕ и е листната в Дубай.

Свилен Рангелов: Основният хъб за развитието на Dronamics остава в България

Свилен Рангелов: Основният хъб за развитието на Dronamics остава в България

Товарните дронове са не просто бързо и изгодно решение, но и шанс за отдалечените райони, коментира изпълнителният директор на компанията

В рамките на партньорството Aramex ще предлага технологиите на Dronamics в по-голям мащаб, става ясно от съобщението до медиите. Дроновете могат да бъдат по-бързи, евтини и екологични от традиционния транспорт и се нуждаят от по-скромна инфраструктура, като това ги прави подходящи за експресни доставки, в които компанията от ОАЕ има натрупана експериза.

Българската Dronamics и Emirates Post Group със споразумение за доставки в ОАЕ и Персийския залив

Българската Dronamics скоро може да разнася пощенски пратки в Дубай, Абу Даби и други емирства

Пощенската служба ще тества безпилотни доставки с товарните дронове

На нейна територия българският дрон пионер вече има и друго партньорство - с пощенските служби на страната, които ще тестват безпилотна въздушна доставка на средни и далечни разстояния.

Dronamics и Aramex първоначално ще работят по общи проекти в ОАЕ, но след това се планира работа и на важни пазари като Южна Африка и Австралия.

"Имаме удоволствието да си партнираме с Dronamics, за да проучим възможностите на техните товарни дронове в рамките на нашите операции. Това е в унисон с непрекъснатите ни усилия за използване на иновациите за повишаване на оперативната ефективност, осигуряване на изключително клиентско изживяване и минимизиране на въглеродния ни отпечатък в ОАЕ и в глобалните ни операции", е цитиран да казва Алаа Сауди, главен оперативен директор на Aramex - Управление на експресни превози

Очакването е първите полети да се състоят през следващата година.