Мултинационалният технологичен гигант Nortal придобива българската компания за децентрализирана разработка на софтуер Questers, съобщават от софийския офис на дружеството. Nortal ще слее Questers с дъщерното си дружество pwrteams. Questers има над 300 служители в България и предоставя услуги на клиенти от Великобритания, САЩ, Германия, Белгия, Норвегия и Швейцария

Компанията е дъщерно дружество на базираната в Обединеното кралство TPXimpact Holdings PLC (AIM: TPX). А сливането с дъщерната компания на Nortal pwrteams има за цел да засили позициите на Nortal в САЩ и Великобритания и да подсили съществуващия бизнес на групата за създаване на трансгранични ИТ и инженерни екипи за клиенти от целия свят.

Основаната през 2007 година от български и британски предприемачи, Questers е една от водещите международни компании за разработка на софтуер, която проектира, изгражда и управлява специализирани екипи в разнообразен набор от технологии и индустрии. 

Технологичната група The Panoply придоби българската IT компания Questers

Технологичната група The Panoply придоби една от водещите български IT компании

Дружеството създаде кариерни възможности за близо 1000 софтуерни инженери

"Придобиването на Questers укрепва бизнеса ни в pwrteams, който е фокусиран върху изграждането на специализирани трансгранични екипи за нашите клиенти. То ще увеличи пазарното ни присъствие в САЩ и Обединеното кралство и ще допълни силния ни двуцифрен органичен ръст през последните 5 години. Радвам се да приветствам с добре дошли над 300-те нови колеги в нашия екип", коментира Прийт Аламае, главен изпълнителен директор и основател на Nortal.

Nortal представи pwrteams и новия бизнес модел за аутсорсинг и разширяване на екипи в портфолиото на компанията през 2022 г., след придобиването на Skelia - pwrteams работи с клиенти в Европа и САЩ, сред които имена като TUI и Thomas Cook Group. Центровете за предоставяне на услуги на компанията се намират в Украйна, Полша, Сърбия, Литва, Естония, Мексико, а с придобиването на Questers - вече и в България.

Questers събира IT екип за медийния гигант Dow Jones в София

Questers събира IT екип за медийния гигант Dow Jones в София

Това е втори голям медиен клиент на компанията

"Достъпът до нови таланти е в основата на плановете за растеж на pwrteams и това последно придобиване бележи първата стъпка в нашето разрастване. Високотехнологичните специалисти на Questers в България са чудесно допълнение към настоящата общност на pwrteams. Заедно се стремим да се превърнем в международен лидер в изграждането на трансгранични специализирани ИТ и инженерни организации, които да разширяват бизнесите на нашите клиенти бързо, ефективно и в голям мащаб", заяви Карел Заурвалт, главен изпълнителен директор на pwrteams.

"Това да сме част от TPXimpact превърна Questers в зрял, високоефективен бизнес, който непрестанно предоставя стойност на своите клиенти. Присъединяването ни към бизнеса на pwrteams, като част от Nortal, представлява следващата логична възможност в нашата еволюция, за да отговорим на променящите се нужди на глобалния сектор за технологично сътрудничество с още по-силни бизнес предложения. Естествената близост на нашите два бизнеса и допълващите ни се умения ще осигурят растеж в по-широка гама от индустрии и територии", подчертава Александър Дрангажов, главен изпълнителен директор на Questers.

"Бих искал да благодаря на всички колеги от Questers за забележителната работа, с която допринесоха за развитието на TPXimpact през последните пет години, и съм убеден, че Nortal представлява отличен избор за бъдещото развитие на Questers", коментира Бьорн Конуей, главен изпълнителен директор на TPXimpact.

Съобщението идва в момент, когато Nortal, мултинационална компания за стратегически промени и технологии, известна с дигиталната трансформация на естонското правителство ("e-Estonia"), продължава да разширява присъствието си в Европа и Северна Америка.

Съвсем наскоро компанията обяви създаването на център за предоставяне на услуги в Гуадалахара, Мексико, за да бъде по-близо до клиентите си в Северна Америка, както и разширяването на своята дейност в Обединеното кралство с бизнес предложения както за публичния, така и за частния сектор.

Скорошна новина бе и назначаването на Томас Хедли за управляващ директор с цел разширяване на глобалните възможности на компанията в Обединеното кралство.

Sulzer ще инвестира €1,5 милиона в център за автомобилен софтуер в България

Германска компания, работеща с BMW, Audi и VW, инвестира €1,5 милиона в център за автософтуер в България

Ще бъдат разкрити 100 нови работни места за ИТ служители