Една от големите технологични компании у нас - британско-българският холдинг "Куестърс" / Questers/, съобщи днес, че е изцяло придобит от креативно-технологичната група "Пáнопли" /The Panoply/.

Основна дейност на дружеството е дистрибутираната разработка на софтуер, като компанията е сред 25-те в сектора у нас с най-високи приходи. През миналата година оборотът й в България възлиза на 12 милиона лева.

"Куестърс" оперира развойни центрове в София и други локации в региона на Източна Европа и си партнира стратегически със световни компании като Ocado Technology, Funding Circle, Accenture Strategy, Deutsche Borse и други за увеличаване на софтуерния им капацитет.

"Панопли" е бързо растяща паневропейска група, създадена от взаимно допълващи се технологични компании с общи ценности, подкрепящи креативността и партньорството по между им и при подхода към клиентите при разрешаването на комплексни бизнес проблеми.

"За 11 години създадохме дългосрочни кариерни възможности за близо 1,000 софтуерни инженери в региона. Привлякохме и работим с десетки компании от цял свят за развиването на стратегическите им планове, директно подкрепяйки налагането на България като световна ИТ дестинация. Като част от групата ще изградим още по-задълбочени партньорства и ще наложим "Куестърс" като двигател за растежа на останалите компании.", коментира Александър Дрангажов, CEO на "Куестърс".

"Развълнувани сме от присъединяването на Questers към нашата група. Виждаме в тях ключов елемент за нашия бизнес и планираме да развиваме този изключителен технологичен талант, с което ще помогнем за разширяването на капацитета и възможностите на нашите клиенти. Изцяло се ангажираме с развитието на София и другите локации като центрове за високотехнологична експертиза.", заяви от своя страна Нийл Ганди, CEO на The Panoply.

След придобиването настоящото ръководство остава изцяло ангажирано в компанията, подпомагайки очакваното публично предлагане на групата на лондонската борса по-късно тази година със символа TPX. В резултат на това Questers ще се ребрандира като TPX Questers, в синхрон с останалите бизнеси от групата. 

Подробности около параметрите на сделката ще бъдат оповестени след първоначалното борсово предлагане на групата по-късно през годината.