Най-големият в света химически концерн BASF ще съкрати 2600 работни места глобално. Около две трети от тях ще бъдат в Германия, съобщават от компанията, цитирани от световните медии.

През 2022 година BASF обяви програма за строги икономии поради рязкото покачване на разходите за енергия в Европа и забавянето на икономиката, пише Handelsblatt.

Компанията планира да спести €500 милиона годишно извън производството от 2024 година, като половината от тази сума ще бъде реализирана в основния ѝ завод в Лудвигсхафен. Там работят около 39 000 от общо 111 500 служители на концерна.

Фокусът на икономиите ще бъде върху сферите на услугите, корпоративните и изследователските дейности, както и върху централата на компанията.

BASF завършва на загуба 2022 година, заради излизането си от Русия

Най-големият в света химически концерн завършва на загуба 2022 година, заради излизането си от Русия

Анализаторите очакваха нетна печалба за 2022 година в размер на 4,77 милиарда евро, която не се състоя

В допълнение към програмата за намаляване на разходите германската компания предприема и структурни мерки. Целта им е основният завод в Лудвигсхафен да бъде по-добре подготвен за все по-голямата конкуренция в дългосрочен план.

На този фон един от двата завода за амоняк, както и заводите за някои предварителни продукти и суровини ще бъдат затворени.

BASF прогнозира по-ниска оперативна печалба през тази година, като очаква коригирана печалба преди лихви и данъци до €5,4 милиарда, след като през 2022 година печалбата на компанията спадна с 12% до €6,9 милиарда.

Високите цените на газа рискува хиляди работни места и инвестиции да бъдат прехвърлени другаде. Скорошно проучване на германската химическа асоциация VCI показа, че почти половината от химическите компании планират да намалят инвестициите си в Германия през 2023 година заради високите енергийни разходи.

Най-големият химически концерн в света BASF забуксува

Най-големият химически концерн в света забуксува

Високи разходи застрашават конкурентоспособността на компанията