За първите 6 месеца на годината счетоводната печалба на цялата група "Холдинг БДЖ" ЕАД е в размер на 13 256 000 лева, съобщиха от Министерството на транспорта. Групата, която включва "БДЖ-Пътнически превози" ЕООД, "БДЖ-Товарни превози" ЕООД и "Холдинг БДЖ" ЕАД излиза на печалба.

Това важи и самостоятелно за "БДЖ-Товарни превози" ЕООД, което към края на юни реализира счетоводна печалба от 6 904 000 млн. лева. След отчитане на ефекта от намалените инфраструктурни такси за дружеството, от присъщата му дейност се отчита положителен финансов резултат в размер на 2 201 000 лева. Разчетите показват, че "БДЖ-Товарни превози" ЕООД са били на загуба за целия 10-годишен период от 2012 г. досега.

Снимка 582050

По-високите приходи се дължат на повече изпълнени заявки за превоз на товари, както и на новите тарифи на компанията, които бяха актуализирани спрямо пазарните условия още в началото на годината.

FlixBus пуска автобусна линия между София и Истанбул, какви са цените на билетите

Компания за алтернативни пътувания пусна автобусна линия между София и Истанбул, какви са цените на билетите

Автобусите от и до София ще се движат ежедневно

Новите тарифи са обвързани с честота на използване на услугите и обема на превозените товари. Колкото повече са те, толкова по-голяма отстъпка получават клиентите.

Припомняме, че през март ресорният министър Николай Събев съобщи, че БДЖ ще спре практиката да вози товари под себестойност. До онзи момент "БДЖ Товарни превози" е имало такъв договор за превоз на товари, от който инкасирало загуби в размер на 17 млн. лева, съобщи тогава Mediapool.

Влакът София-Истанбул потегля днес, ето какви са цените на билетите

Влакът София-Истанбул потегля днес, ето какви са цените на билетите

Станцията за пристигане е Истанбул Халкали, която се намира на 25 километра извън историческия център на града

"БДЖ-Пътнически превози" ЕООД отчита 34% увеличение на приходите от продадени карти и билети, спрямо същия период на миналата година.

Паралелно с това, от януари, дружествата за пътнически и товарни превози са предприели мерки за оптимизация на разходите.

Директните влакове от София и Варна до Букурещ потеглиха, ето какви са цените на билетите

Директните влакове от София и Варна до Букурещ потеглиха, ето какви са цените на билетите

Пътешествието от румънската столица и до двата български града е с продължителност 9 часа