Повишаването на логистичните разходи и проблемите във веригите за доставки може да доведат до дефицит на алкохол в супермаркетите във Великобритания за предстоящите коледни и новогодишни празници. За това предупреждават търговци на вина и спиртни напитки в писмо до министъра на транспорта на Обединеното кралство Грант Шапс, информира вестник "Гардиън".

"Проблемите с граничния контрол след напускането на Европейския съюз, недостигът на шофьори за товарните автомобили и останалия персонал заедно със затварянето на бизнеса заради пандемията и закъсалите международни превози могат да доведат до недостиг на алкохол по Коледа", цитира вестникът част от текста на писмото.

Неговите автори от британската Асоциация на търговците с вина и спиртни напитки изтъкват, че вносът на продукцията отнема до 5 пъти повече време в сравнение със същия период на миналата година, като за двудневните заявки са нужни 2 седмици за обработка, пише sinor.bg..

Разходите за транспортиране са се увеличили със 7%, тъй като на доставчиците се е наложило да вдигнат заплатите на шофьорите, за да ги задържат на работа, като поради тази причина малките компании вече са на ръба на оцеляването.

Главният изпълнителен директор на асоциацията Майлс Бийл изтъква, че вече са установили големи забавяния на доставките за Великобритания на вина и алкохол, които вдигат разходите и ограничават избора на потребителите.

Проблемът с алкохола е поредният, с който се сблъсква британското общество след напускането на ЕС, като през втората половина на 2021 г. мрачните прогнози за дефицит по празниците в края на годината обхванаха пуйките, коледните елхи и играчките.