Китайският производител на харудер за копаене на криптовалути Bitmain твърди, че е отвил "най-голямата" ферма за биткойн в Рокдейл, Тексас, предаде Cointelegraph. Проектът е финализиран в началото на тази седмица като съвместно начинание между компанията, общината и канадската технологична фирма DMG Blockchain Solutions.

Изборът на щата, който е известен основно с добива си на различни природни ресурси, включително и петрол, не е случаен. Тексас има четвъртите най-ниски цени на индустриалното електричество в САЩ, според данните на правителството. Освен инвестицията в капиталовото оборудване - тоест в самите компютри, това е единственият ресурс, който е необходим за изкопаването на криптовалутата.

Как се унищожава криптовалута: мегаферма за биткойн за $10 милиона изгоря в Китай

Как се унищожава криптовалута: мегаферма за биткойн за $10 милиона изгоря в Китай

За бедствието се съди по резкия спад в хаша и лесното изкопаване на блок номер 597 273

Проектът беше обявен още през 2018 г., като по това време от Bitmain очакваха да създадат около 400 работни места през първите две години от неговата дейност и да инвестират общо 500 млн. долара в местната икономика за период от седем години. През януари месец тази година обаче стана ясно, че тези параметри са занижени и че дори китайската компания освобождава част от заетите. Причината беше спадът на цената на биткойн.

Криптовалутата изгуби около 75% от пиковата си стойност от почти 20 хил. долара за биткойн, до която достигна през 2018 г. След като през тази година тя отново започна да поскъпва, китайската компания забърза финализирането на проекта. "Когато цената на биткойн се обърна, ние ускорихме работата", коментира проектният мениджър в Bitmain Клинт Браун, цитиран от Yahoo! Finance.

Защо биткойнът загуби 20% за седмица?

Защо биткойнът загуби 20% за седмица?

Инвеститорите се питат - какво ще се случва с дигиталната монета по-нататък?

В момента фермата разполага с копачки, изискващи мощност от 25 MW, а все още се строи блок с мощност от още 50 MW, като очакванията са, че когато е напълно готова в бъдеще фермата ще разполага с техника, консумираща повече от 300 MW. Настоящото потребление на завода може да захрани повече от 20 хил. средностатистически американски домакинства.

Все пак Bitmain не разкриват нито стойността на проекта, нито колко точно биткойн ще може да изкопава. Все пак според експерти от криптоиндустрията 50 MW ферма може да струва между 80 и 100 млн. долара. Ако се калкулира капацитетът на компютрите на Bitmain Antminer S17 Pro, сайтът CryptoCompare изчислява, че съоръжението в Рокдейл ще може да генерира доходи от около 73 млн. долара при текущата цена на биткойн.