По-рано през седмицата мегаферма за копаене на биткойн е изгоряла изцяло в Китай, посочва новинарската платформа за криптовалутата Coin Telegraph, позовавайки се на информация на Marshall Long, който е един от първите активни биткойн миньори в света. Малко по-късно съдружникът в компанията за управление на криптоактиви Дови Уан публикува видео в Twitter, показващо как компютърно оборудване бива унищожено напълно от пламъци. Отново според Дови Уан, стойността на техниката, която е изгоряла в китайската ферма, е възлизала на 10 млн. долара.

Криптопредприемачът е посочил пред медията, че според него фермата е собственост на местната компания Innosilicon, но в туит от 2 октомври те отричат тяхно оборудване да е станало жертва на пожар. "През последните няколко дни циркулира слух, че предполагаем пожар във ферма на Innosilicon е причинил загубата на техника за 10 млн. долара. Можем да кажем със 100% убеденост, че този пожар не е свързан с Innosilicon и че НИКАКВА от собствеността на Innosilicon не е изгубена", пишат от компанията в социалната мрежа.

Въпреки това, според информация на news.bitcoin.com, позовавайки се на свои източници, наистина Innosilicon е била засегната от стихията, причинена от "неправилно окабеляване и дефектно компютърно захранване." Според изданието мегафермата на компанията се е намирала в региона на Монголия.

Защо биткойнът загуби 20% за седмица?

Защо биткойнът загуби 20% за седмица?

Инвеститорите се питат - какво ще се случва с дигиталната монета по-нататък?

За мащабите на бедствието може да се съди индиректно по косвени индикатори от мрежата. Пожарът вероятно е причината за срива на хаша - броя калкулации, който мрежата може да извърши за една секунда - който се наблюдаваше в понеделник. Колкото е по-висок той, толкова по-силна е конкуренцията между отделните миньори за изкопаването на следващия блок биткойн и толкова повече ресурси са необходими, за да може една организация да достигне 51% дял от цялата мрежа, в който случай тя може да компроментира валидацията на транзакциите на криптовалутата. Между 26 и 30 септември, когато се предполага, че се е случил пожарът във фермата, хашът е спаднал от 102 000 000 TH/s (терахаша в секунда) до 88,300,000 TH/s. Според Мари Хюйле от Coin Telegraph обаче бедствието може да се е случило още на 23 септември, когато хашът се срина необяснимо с 40% до 57,700,000 TH/s., което е индикация за сериозна изчислителна мощност в мрежата.

Китай ще забрани "копаенето" на биткойн

Китай ще забрани "копаенето" на биткойн

Китай е най-големият пазар в света за компютърен хардуер, предназначен за добив на биткойн

Във всеки случай бедствието, от своя страна, е довело до значително по-лесното изкопаване на следващия блок от криптовалутата. "Блок 597 273 беше изкопан само 119 след предишния блок. Това се е случвало само 10 пъти в историята на биткойн. Ако приемем, че блоковете идват средно на 10 минути, подобно междублоково време има едва 0,000679% шанс да се случи", написа в Twitter анализаторът от компанията за криптоизследвания CoinMetrics Антоан ле Калв.