Китай иска да забрани добива на биткойн. Страната е най-големият пазар в света за компютърен хардуер, предназначен за добив на биткойн и други криптовалути, въпреки че такива дейности по-рано попадаха в регулаторна сива зона.

Националната комисия за развитие и реформи (NDRC) заяви, че търси обществено мнение по преработен списък на индустриите, които иска да насърчи, ограничи или премахне. Списъкът е публикуван за първи път през 2011 г.

Проектосписъкът включи и добива, или "копаенето", на криптовалути, включително на биткойна, към над 450 дейности, за които NDRC казва, че трябва да бъдат премахнати, тъй като те не се придържат към съответните закони и наредби, не са безопасни, разпиляват ресурси или замърсяват околната среда.

В него не е посочена целева дата или план за елиминиране на биткойн добива, което означава, че подобни дейности трябва да бъдат забранени незабавно, се казва в документа. Обществеността има до 7 май да коментира проекта.

Държавният вестник Securities Times заявява във вторник, че списъкът "ясно отразява отношението на индустриалната политика на страната" към индустрията на криптовалутите.

Миналата седмица цената на биткойн скочи почти с 20% в най-добрия си ден от върха на балона през 2017 г. и отбеляза цена от 5,000 долара за първи път от средата на ноември, въпреки че анализаторите и търговците признаха, че са озадачени от развитието.

Във вторник биткойн се търгуваше на 5,190 долара.

Секторът на криптовалутите е подложен на сериозен контрол в Китай от 2017 г., когато регулаторите започнаха да забраняват първоначалното предлагане на монети и затваряха местните борси за търговия с криптовалута.

Китай също започна да ограничава добива на криптовалута, принуждавайки много фирми - сред тях някои от най-големите в света - да се установят на друго място.

Китайските компании също са сред най-големите производители на съоръжения за добив на биткойн, а през миналата година три подадоха заявления за първично публично предлагане в Хонг Конг, за да наберат милиарди долари.

Въпреки това, двете най-големи, Bitmain Technologies, най-големият световен производител на съоръжения за добив на биткойн, и Canaan Inc, оттогава не развиват своите приложения така усилено.

Според проспекта за първично публично предлагане на Canaan, подаден миналата година, продажбите на блокчейн хардуер предимно за добив на криптовалута в Китай възлизат на стойност 8,7 млрд. юана (1,30 млрд. долара) през 2017 г. или 45% от световните продажби по стойност.

Според него продажбите в Китай ще нараснат до 35,6 млрд. юана до 2020 година.

Bitcoin се завръща след срива. Но никой не знае какво доведе до последния скок в цената му

Bitcoin се завръща след срива. Но никой не знае какво доведе до последния скок в цената му

Криптовалутата поскъпна с 15% и надхвърли 5000 долара