След като премина през тежък период на остри спадове през последната половин година, в края на март и с идването на април най-популярната криптовалута bitcoin сякаш отново "надигна глава" и се устреми нагоре. Но никой все още не може да си обясни откъде дойде новия скок в цената й.

Във вторник дигиталната валута поскъпна с 15% и надхвърли нивото от 5000 долара за първи път от ноември 2018 година насам.

Според основателят на компанията deVere Group Найджъл Грийн има нарастващо усещане, че bitcoin се "завръща". Пред CNN Business той допавя, че скокът в цената вероятно ще привлече много инвеститори, които дълго време се въздържаха от участие на пазара на криптовалути.

"Резките промени в цената на bitcoin са норма. Така че това не трябва да ни изненадва въобще", казва главният пазарен анализатор в TF Global Markets Наеем Аслам в становище.

"Bitcoin е истински звяр, който има способността да се изкачи с 20% на дневна база и видяхме подобно рали в края на 2017 година преди цената му да се срине рязко след това", посочва експертът.

Bitcoin подскочи до над $5 000

Bitcoin подскочи до над $5 000

Никой не знае каква е причината

На същото мнение е и Люкман Отунуга, който е анализатор във валутния брокер FXTM. В свой анализ той посочва, че "внезапните експлозивни промени не са нищо ново в света на криптовалутите". По неговите думи засега причината за последния рязък скок при bitcoin остава загадка.

Много от експертите си обясняват новото поскъпване просто - хората отново се връщат към дигиталните пари и са готови да инвестират в тях. Bitcoin е един от любимите активи на инвеститорите, които търсят печалба чрез предприемането на резки и неочаквани за пазара действия. И причината за последното рали може да не е нищо повече от това.

Въпреки това анализаторите са единодушни, че bitcoin отново се превръща в тема за инвеститорите. От началото на годината дигиталната валута добави около 25% към стойността си и повече от 60% от дъното на ниво от 3100 долара, което достигна през декември.

Независимо от положителните сигнали криптовалутите все още имат дълъг път за извървяване до достигането на върховете от декември 2017 година, когато цените достигнаха 20 000 долара.