United Utilities беше глобен с £800 000 (935 266 eвро) след незаконно извличане на 22 милиарда литра вода в Ланкашир, причинявайки щети на важен водоносен хоризонт, чието възстановяване ще отнеме години, съобщи Тhe Guardian.

Незаконното отстраняване на вода от водоносния хоризонт Fylde, което се случи по време на период на сухо време през 2018 г., вероятно ще е повлияло отрицателно на речните потоци.

Водоносен хоризонт е скала или седимент, който задържа подпочвена вода - дъжд, която се задържа под повърхността на почвата и се събира в празни пространства под земята. Водоносните хоризонти захранват реките, за да поддържат потоците им на здравословно ниво, а също така са важни източници на вода, когато резервоарите или други източници са изчерпани.

Има строги ограничения за количеството вода, което компаниите могат да ползват от водоносни хоризонти, тъй като реките могат да бъдат повредени и важен източник на вода за спешни случаи за местните хора се губи, ако бъдат източени. Активистите по-рано казаха, че водоснабдителните компании трябва да коригират течове в системата и да изграждат резервоари, вместо да извличат вода от околната среда.

United Utilities беше осъдена от магистратския съд в Уорингтън, след като Агенцията по околна среда установи, че компанията е взела повече вода, отколкото позволяват нейните лицензи за водочерпене в сондажния комплекс Franklaw and Broughton.

Карол Холт, областен директор на Агенцията по околна среда за Ланкашър, каза: "Въпреки че на водоснабдителните компании е позволено да извличат вода от околната среда, прекомерното извличане, особено по време на продължително сухо време, има вредно въздействие върху нашата околна среда.

Shell отнесоха $10 млн. глоба заради своя рафинерия - но няма да я спрат

Shell отнесоха $10 млн. глоба заради своя рафинерия - но няма да я спрат

Екоактивисти смятат, че санкцията е прекалено малка

"Нашите действия като регулатор доведоха до днешната присъда и ние ще продължим да се стремим към по-добър воден сектор в цялата страна, за да защитим нашите ценни водни запаси сега и за в бъдеще. Ние трансформираме нашия подход към регулирането, като държим водната индустрия отговорна и работим с водни компании като United Utilities Water Ltd, за да им помогнем да се подобрят."

Компанията за водоснабдяване каза по време на изслушването, че е направила вътрешни подобрения, така че свръхчерпенето да не се повтори, и се ангажира да подкрепи редица местни схеми на Rivers Trust.

Грант Бати, директор на водните услуги в United Utilities, каза: "Извинихме се за нарушението във водовземането, което се случи преди пет години през 2018 г. Не сме превишили количеството вода, което можехме да черпим на дневна и годишна база, но ние по невнимание сме нарушили тригодишното подвижно ограничение на лиценза за добив. Веднага щом открихме това, установихме допълнителен контрол, за да гарантираме, че това никога повече няма да се случи. Веднага предприехме действия, признахме се за виновни и също направихме £3 милиона доброволен принос за местни проекти за подобряване на околната среда."

British American Tobacco с глоба за $635 милиона заради търговия с тютюн със Северна Корея

Търговията със Северна Корея коства $635 милиона на втората най-голяма тютюнева компания в света

Продажбите на изолираната комунистическа нация са се извършвали между 2007 и 2017 г.